›› Home ›› Gent ›› Vragen-en-tussenkomsten

Vragen en tussenkomsten

Reacties digitaal aanmeldingssysteem

Afgelopen vrijdag werden de cijfers bekend gemaakt van het digitale aanmeldingssysteem voor het Gentse basis- en secundaire onderwijs. “Met het online aanmelden hebben we kamperen en chaos vermeden. Het is de juiste beslissing gebleken.”, klonk het in een persbericht. Toch werden we afgelopen weekend overstelpt met negatieve reacties van ouders en blijken vandaag zelfs een aantal ouders naar de rechtbank te willen stappen tegen het nieuwe aanmeldingssysteem.

Van de geregistreerde jongeren zullen er 87% in hun voorkeurschool kunnen starten, maar 155 onder hen kregen geen ticket. Naast het niet kunnen starten in een voorkeurschool of helemaal geen ticket toegewezen krijgen, bereikten ons verhalen over jongeren die na een hele schoolloopbaan in dezelfde school plots van school zouden moeten veranderen, jongeren die naar de andere kant van de stad moeten, een school kregen toegewezen waar ze hun voorkeursstudierichting niet kunnen volgen of zelfs een tweeling waarvan elk een andere school zou zijn toegewezen.

Concreet heb ik dan ook volgende vragen:

  • Hoeveel jongeren werden helemaal niet geregistreerd?
  • Hoeveel ouders kregen de 3de, 4de… voorkeur toegewezen?
  • Waarom kunnen ouders die niet hun 1ste voorkeur hebben gekregen, niet op vrijwillige basis hun ticket "ruilen" met andere ouders die evenmin de 1ste voorkeur hebben gekregen?
  • Kan er niet in een voorrang in het secundair onderwijs worden voorzien voor kinderen die er reeds het lager onderwijs (soms ook peutertuin) hebben gevolgd en een sociale binding hebben opgebouwd met die school?
  • Hoeveel niet-Gentenaars werden geregistreerd?
  • Wat waren precies de criteria om de 1ste, 2de... voorkeur toe te wijzen?
  • Op welke manier zijn deze criteria tot stand gekomen en hoe werden deze gevalideerd?
  • Wat zijn de reacties van de scholen? Sommige scholen blijken boos te zijn en noemen het systeem zelfs ‘ethisch onaanvaardbaar’. Er wordt beweerd dat de spelregels van het systeem pas "gaandeweg" duidelijk werden voor de scholen. Klopt dit?
  • Op welke manier zijn de scholen betrokken in het toewijssysteem en de criteria ervan?
  • Hoe zal dit nu verder aangepakt worden, in het bijzonder wat betreft de ontevreden ouders, de kinderen die geen school hebben toegewezen gekregen en de kinderen die, jammer genoeg, nog helemaal niet waren aangemeld in het systeem?

Sami Souguir
Fractievoorzitter


Antwoord:

Het antwoord op deze mondelinge vraag zal worden gepubliceerd van zodra beschikbaar. In afwachting kan u de commissie Onderwijs, Personeel en FM van 07/03/2018 herbeluisteren op http://gent.raadsinformatie.be.

Gepubliceerd op: 07-03-2018

Terug naar overzicht