›› Home ›› Voorwoord

Nieuws

Superflitspaal enkel gebruikt voor snelheidsovertredingen

Sinds donderdag 8 oktober zet het Team Camera’s van de verkeersdienst van de Gentse politie de zogenaamde Lidar in. Deze ‘superflitspaal’ maakt via lasertechnologie tot 76 beelden per seconde en kan hierdoor ook gebruikt worden voor het vaststellen van snelheidsovertredingen in de smalle straten van het stadscentrum.

Daags na de ingebruikname van de Lidar in Gent was in de pers te lezen dat de superflitspaal ook een Big Brother-kantje zou hebben en zou toelaten persoonsbeschrijvingen aan politiepatrouilles door te spelen. Omdat de Lidar in dat geval niet enkel een snelheidscamera, maar ook bewakingscamera zou zijn waarop de camerawet van toepassing is, vroeg ik de burgemeester tijdens de commissie algemene zaken om duidelijkheid.

Uit zijn antwoord blijkt dat de Lidar enkel een onbemande snelheidscamera is en voor niets anders wordt gebruikt dan voor het vaststellen van snelheidsovertredingen. De beelden van het toestel worden opgeslagen op een geheugenkaart en vervolgens verwerkt door het gewestelijk verwerkingscentrum. Wel bevat het toestel verschillende sensoren die, via sms, onmiddellijk alarm slaan in geval van abnormale bewegingen of vandalisme. In dat geval van alarm wordt onmiddellijk een interventieploeg ter plaatse gestuurd. Tot slot bleek dat de superflitspaal vooral zal worden ingezet in de uitgebreide zone 30, maar ook op ongevalsgevoelige plaatsen buiten de zone 30.

Gepubliceerd op: 28-10-2015

Terug naar overzicht