›› Home ›› Nieuws

'Collectie van de Gentenaar' trekt met hoogtechnologische box naar 3 wijken

15 december 2020

De 'Collectie van de Gentenaar' gaat vanaf 2022 op toer in Watersportbaan-Ekkergem, Sluizeken-Tolhuis-Ham en Wondelgem. In een mobiele, hoogtechnologische box, de CoGent, kunnen Gentenaars niet alleen het Gentse culturele erfgoed ontdekken, maar ook zelf verhalen en objecten toevoegen.


Open, gelinkte data

Eerder werd bekendgemaakt dat het Europese fonds Urban Innovative Actions (UIA) 4,7 miljoen euro investeert om het project van de Stad Gent te realiseren. De 'Collectie van de Gentenaar' moet muren slopen tussen burgers, musea, erfgoedinstellingen en de creatieve sector door hen vrij gebruik te laten maken van elkaars objecten, documenten en verhalen. Open, gelinkte data maken zo’n 100.000 erfgoedobjecten voor het eerst openbaar.

Dit project is een innovatieve samenwerking tussen de Gentse musea, technologiebedrijven en de creatieve sector. Samen toveren ze de gedigitaliseerde collectie om tot een hoogtechnologische mobiele belevingsruimte. Zo blijven de Gentse erfgoedobjecten niet binnen de eigen muren van de musea, maar vinden ze zelf hun weg tot bij de Gentenaar.

"De 'Collectie van de Gentenaar' is een mooi bewijs van hoe we in Gent goed kunnen samenwerken. Verschillende werelden vloeien in elkaar over om ons Gents cultureel erfgoed maximaal kenbaar te maken. Een robuust en authentiek gemeenschapsversterkend verhaal, waar we als Gentenaars fier op zullen kunnen zijn." - Mathias De Clercq, burgemeester


Interactie

Vanaf 2022 gaat de Collectie van de Gentenaar op toer in Watersportbaan-Ekkergem, Sluizeken-Tolhuis-Ham en Wondelgem, een wijk in het centrum, een wijk in de 19de-eeuwse gordel en een deelgemeente. In een mobiele, hoogtechnologische box, de CoGent, ontdekken Gentenaars de collecties van verschillende musea op een interactieve manier. Ze maken er niet alleen kennis met het Gentse cultureel erfgoed, maar kunnen ook eigen verhalen delen en toevoegen.

"Dat Gentenaars eigen verhalen kunnen delen en toevoegen, is niet toevallig. Een belangrijke doelstelling van het project is immers de sociale cohesie en inclusie in de wijken versterken en Gentenaars bereiken die doorgaans geen musea bezoeken. Twee buurtwerkers zullen daar mee helpen voor zorgen in de drie wijken." - Astrid De Bruycker, schepen van Participatie en Buurtwerk


Online kick-off

Op woensdag 16 december 2020 schiet het project uit de startblokken met een online evenement van 13.30 tot 15 uur. De projectcoördinatoren lichten het project in detail toe en wetenschappers van de Universiteit Gent presenteren er de eerste resultaten van hun verkennend onderzoek naar sociale cohesie en cultureel erfgoed. Schrijf je hier in voor de livestream.

Kom hier meer te weten over het project 'Collectie van de Gentenaar'.


Bron: Stad Gent