›› Home ›› Nieuws

Buurttuin voor Aziëstraat en kunstenaars in woontorens Nieuw Gent

27 april 2021

Gent is straks twee tijdelijke invullingen rijker. Het bewonerscollectief 'Chinastraat | Bar Bricolage' breidt deze zomer uit met een buurttuin aan de Aziëstraat en de kunstenaars van 'Collectief Nieuw Gent' palmen twee woontorens van WoninGent in de Kikvorsstraat in.


Tuinieren aan Houtdok

Het bewonerscollectief 'Chinastraat | Bar Bricolage' vormt onder de naam Struik de groenstrook aan de Aziëstraat om tot een buurttuin. Het wordt niet alleen een plek waar buurtbewoners tuinieren in verhoogde plantenbakken, maar ook een plek waar ze aan de slag gaan met allerlei projecten. Een deel van de tuin wordt publiek en er zullen ook activiteiten op het programma staan. Op dit moment wordt de grond gezeefd, in juni worden de eerste plantenbakken gemaakt. In het begin van de zomervakantie gaat het project echt van start.

"Struik maakt deze smalle strook langs de weg tot een levendige, groene ontmoetingsplek waar iedereen welkom is en buurtbewoners elkaar beter kunnen leren kennen." - Astrid De Bruycker, schepen van Participatie en Buurtwerk

De initiatiefnemers zorgen al sinds 2014 voor een creatieve en experimentele invulling van de voormalige Dufky-fabriek op de site. Denk aan een zomerbar, workshops, expo's en feesten. De organisatoren willen de locatie voortaan nog meer gebruiken voor laagdrempelige activiteiten om buurtbewoners samen te brengen.


Kunstenaars vullen de leegte

In Nieuw Gent worden de zes woontorens Saturnus, Mercurius, Jupiter, Orion, Aurora en Milenka vervangen door kwaliteitsvolle sociale woningen onder de noemer Nieuw Gent Vernieuwt. Bewoners krijgen toegang tot een nieuwe woning, maar sommigen verlaten ook hun vertrouwde straat en buurt. Om de leegte in te vullen en samen met bewoners deze overgangsperiode een plaats te geven, palmt het twintigtal kunstenaars van Collectief Nieuw Gent tijdelijk twee woontorens in: Mercurius en Jupiter.

"De kunstenaars krijgen niet alleen de ruimte voor hun artistieke werk, ze zijn ook een klankbord voor bewoners. Deze tijdelijke invulling zorgt voor een warme en boeiende plek in een wijk-in-verandering." - Astrid De Bruycker, schepen van Participatie en Buurtwerk - Astrid De Bruycker, schepen van Participatie en Buurtwerk

In mei zorgen de kunstenaars alvast voor een expositieruimte op het gelijkvloers van Jupiter. Niet alleen voor eigen werk, maar ook voor dat van bewoners. Afhankelijk van de coronamaatregelen organiseren ze tot het einde van het jaar ook allerlei interventies op verschillende locaties in de torens, zoals een volkskeuken, een modeshow, een postkaartproject, enzovoort.


Bron: Stad Gent