›› Home ›› Nieuws

Componist-dirigent Dirk Brossé gehuldigd voor 40 jaar carrière

14 september 2021

Dirk Brossé brengt vandaag, op dinsdag 14 september 2021, samen met Symfonieorkest Vlaanderen een symfonisch eerbetoon aan Leonard Cohen. De Stad Gent maakt van de gelegenheid gebruik om de componist-dirigent te huldigen voor zijn 40-jarige muzikale band met de stad én voor zijn 60ste verjaardag.

De huldiging had normaal vorig jaar moeten plaatsvinden, toen de dirigent-componist ook zijn 60ste verjaardag vierde, maar de coronamaatregelen gooiden roet in het eten. Het concert van vandaag, dat deel uitmaakt van Gent Festival van Vlaanderen, is het ideale moment om hem alsnog in de bloemetjes te zetten, zowel voor zijn 60ste verjaardag als voor 40 jaar carrière. Hij krijgt een unieke steendruk uit de 18de eeuw van een plattegrond van Gent en een medaille uit handen van het stadsbestuur.

"Dirk Brossé is een warme en grote culturele ambassadeur voor onze stad. Mede dankzij hem staat Gent tot in Hollywood bekend als dé filmmuziekstad, en omgekeerd haalde hij de wereld ook naar Gent. Het pionierswerk dat hier is gebeurd op vlak van filmmuziek is zonder meer indrukwekkend te noemen." - Mathias De Clercq, burgemeester

Schepen van Cultuur Sami Souguir: "Met Dirk Brossé heeft onze stad een onvermoeibare muzikale duizendpoot in haar rangen. Hij nestelde zich in ons collectief geheugen, bijvoorbeeld met filmmuziek van Daens of de musical ‘14-‘18 of met zijn oeuvre van meer dan 400 werken. Hij verbaast steevast door met veel passie en flair de grenzen van muziekgenres te doorbreken en bracht zelfs een vleugje klassiek op Tomorrowland."


Indrukwekkende verwezenlijkingen

Dirk Brossé studeerde muziektheorie, harmonieleer, piano en trompet aan het Koninklijk Muziekconservatorium Gent en vervolmaakte zich in de conservatoria van Brussel, Maastricht, Nice, Wenen en Keulen. Momenteel is hij professor Compositie en Orkestdirectie aan de School of Arts / Koninklijk Muziekconservatorium Gent. Als een alom geprezen dirigent stond hij voor toporkesten van over de hele wereld. Sinds 2010 is hij muziekdirecteur van het Chamber Orchestra of Philadelphia.

Bij Film Fest Gent is hij een van de stichters van de World Soundtrack Awards en directeur van The World Soundtrack Academy. Het oeuvre van Dirk Brossé bestaat uit zo'n 400 werken, van concerti, oratoria, liederen, kamermuziek en symfonische stukken tot partituren voor film, televisie en podium.

Naast de titel van onder andere Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen en de Gouden Medaille voor Verdienste van het Vlaams Parlement, werd hij verheven tot de erfelijke adel van België, met de titel van Ridder. Van Zijne Majesteit Koning Filip kreeg Dirk Brossé de titel Commandeur in de Leopoldsorde.


Bron: Stad Gent