›› Home ›› Nieuws

'Collectie van de Gentenaar' meest duurzame project op Vlaanderen Digitaal Awards

22 september 2022

De Collectie van de Gentenaar, het project waarbij Gentse musea, erfgoedinstellingen en inwoners hun cultureel erfgoed delen, heeft op de Vlaanderen Digitaal Awards de prijs gewonnen voor meest duurzame project.

De bedoeling van de Collectie van de Gentenaar is om samen met de Gentenaars een digitale collectie van het Gentse culturele erfgoed aan te leggen. Op www.collectie.gent staan bijna 60.000 erfgoedobjecten uit de collecties van Gentenaars, Design Museum Gent, STAM, Industriemuseum, Huis van Alijn en Archief Gent. De CoGent-box, het fysieke verlengstuk van de Collectie, reist momenteel door de stad. Nadat hij eerder al halt hield in Wondelgem, is hij momenteel te bezoeken in de wijk Watersportbaan-Ekkergem, achter de Bollekensschool.

De jury prees de Stad Gent omdat ze een grote inspanning levert om een grote hoeveelheid date te ontsluiten op een duurzame manier.

"Dit is een mooie erkenning voor Gent als sterke innovatieve speler. De Collectie van de Gentenaar is een uniek project in Vlaanderen dat cultuur, erfgoed, technologie en creatief ondernemerschap met elkaar verbindt. Bovendien een project waar we de Gentenaars heel nauw bij betrekken." - Mathias De Clercq, burgemeester

De 'Collectie van de Gentenaar' is een initiatief van de Stad Gent, Design Museum Gent en District09 samen met STAM, Huis van Alijn, Industriemuseum Gent, UGent, Inuits, Fisheye, Chase Creative, Meemoo, Studio Dott en iDROPS. Het wordt mee gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling via het initiatief Urban Innovative Actions (UIA) en de Vlaamse Overheid.


Bron: Stad Gent