›› Home ›› Nieuws

'Week van het Gents' zet de 7 Gentse Pierkes-poppenspelers in de kijker

22 november 2019

De vierde editie van de Week van het Gents, een jaarlijkse traditie waarbij het Gentse dialect volop in de schijnwerpers wordt geplaatst, vindt plaats van zondag 24 november tot en met donderdag 5 december 2019. Dit jaar ligt de focus op de Pierkes-poppenspelers.

Het Gentse dialect is een van de markantste talen die Vlaanderen rijk is, maar wordt in het dagelijkse leven steeds minder gesproken. De Stad Gent wil dit belangrijke immateriële erfgoed met de Week van het Gents helpen bewaren en in leven houden. Aan de hand van een kleurrijk en toegankelijk programma wordt het dialect een week lang in de kijker gezet.


Erfgoedboekje: de 7 Gentse Pierkes-poppenspelers

Dit jaar ligt de focus op de Pierkes-poppenspelers. De uitdaging is om zoveel mogelijk kinderen en volwassenen van de Gentse poppenkast te laten genieten en op die manier de nog bestaande Gentse poppentheaters in de kijker te zetten. In Gent zijn er nog 7 poppenspelers die met een Gents Pierke spelen.

Omdat deze Pierkes zo bijzonder zijn en zovelen nauw aan het hart liggen, is er een erfgoedboekje met 7 portretten van de Gentse poppenspelers en ‘ulderen Pier’. Het boekje is tijdens de Week van het Gents gratis te verkrijgen op de evenementen, in de poppentheaters en ook in de stadswinkel.

Schepen van Cultuur Sami Souguir: "Een dergelijke rijkdom aan poppentheater is uniek in Vlaanderen. Pierke is voor veel kinderen de enige persoon die hen ooit in het Gents toespreekt, daarom is hij is de ideale figuur om iedereen de smaak en het kleurenpalet van het Gentse dialect te leren kennen."


Gevarieerd programma

De 'Week van het Gents' gaat feestelijk van start op zondag 24 november om 11 uur op de Kouter. Wim Claeys en kinderkoor De Stemband brengen een optreden met Gentse poppenkastliedjes. Luk de Bruyker stelt de poppenspelers aan het publiek voor. Schepen Sofie Bracke reikt in de kiosk de derde Geiwene Foersjet uit, dit jaar aan het restaurant dat de beste Pierkesplat op tafel zet. De jury bestond dit jaar niet enkel uit volwassenen, maar ook uit kinderen.

Tijdens de Week van het Gents staat er een waaier van activiteiten op het programma met voor ieder wat wils, van poppentheater en Gentse koozeriejen en zangstondes tot typisch Gentse evenementen, zoals de uitreiking van de Gentsche Handsjes door de Gentsche Sosseteit in de Minardschouwburg.

Meer informatie en het volledige programma


Aandacht voor scholen

Het Gentse dialect wordt ook onder de aandacht gebracht in de scholen in Gent. Er zijn poppenkastvoorstellingen voor schoolkinderen waar families en volwassenen gratis kunnen bij zijn. Luk De Bruyker, die naast Gents Pierke ook grootmeester in het Turks Schimmenspel is, legt verbanden tussen de Gentse held en de Turkse Karageus. De leerlingen van de Hotelschool maken onder leiding van een Turkse kok proevertjes. Wim Claeys doet weer de ronde van de Gentse scholen. Vol enthousiasme leert hij de kinderen enkele Gentse poppenkastliedjes. En de kinderen komen zoals vorig jaar opnieuw samen voor een spetterend zangfeest, deze keer in de Sint-Pieterskerk op het Sint-Pietersplein.


Bron: Persruimte Stad Gent