›› Home ›› Nieuws

Al ruim kwart voorziene tickets voor Van Eyck-tentoonstelling verkocht

22 januari 2020

De ticketverkoop voor 'Van Eyck. Een optische revolutie' in het MSK loopt als een trein. De tentoonstelling opent pas op 1 februari 2020, maar nu al heeft ruim een kwart van de voorziene 240.000 bezoekers een ticket op zak. Dagelijks gaan er op dit moment 1.000 tickets de deur uit. En er is nog nieuws: er wordt een extra werk toegevoegd aan de al indrukwekkende lijst.


Internationale aandacht

Van 1 februari tot en met 30 april 2020 brengt het Museum voor Schone Kunsten Gent (MSK) de grootste Jan van Eyck-tentoonstelling ooit. De binnen- en buitenlandse pers spreekt nu al over de niet te missen expo van 2020. Het MSK is in de wolken met de aandacht en uiteraard ook met de cijfers. Het gebeurt maar zelden dat een tentoonstelling tickets verkoopt vóór de opening. Zelfs bij grote expo's blijft het aantal vroege kopers vaak eerder beperkt. Museumbezoekers zijn niet gewoon om vooraf hun kaartje te bestellen. Dat er al ruim een kwart van de voorziene 240.000 bezoekers een Van Eyck-ticket op zak heeft, is dan ook indrukwekkend.

De meest populaire momenten, zoals de weekends en de eerste weken, verkopen duidelijk het snelst. Er is zeker nog plaats voor wie nog even wil wachten, maar snelle beslissers hebben natuurlijk de ruimste keuze. Het museum garandeert elke bezoeker een optimale ervaring, of die nu vroeg of laat beslist. Maar wie nu boekt, heeft wel nog de ruimste keuze in bezoekmomenten, en ook wie nog een van de laatste bezoeken met gids wil bemachtigen, beslist best snel.

Wie zijn ticket online koopt, of nog vóór 1 februari langsgaat in het MSK of de Gentse Stadswinkel, betaalt bovendien maximaal 25 euro in plaats van 28 euro aan de museumbalie tijdens de tentoonstelling. Op die manier wil het museum tijdens de expo ook wachtrijen aan de kassa vermijden. Wie recht heeft op korting, kan zowel op voorhand als aan de kassa een ticket aan reductietarief kopen.


Extra werk uit Turijn

Op de vooravond van de opening is er nog meer goed nieuws: er kan nog een extra werk toegevoegd worden aan de al indrukwekkende lijst. Ook Van Eycks 'De heilige Franciscus ontvangt de stigmata' (ca. 1430-1435), uit de Galleria Sabauda in Turijn, werd op de valreep nog als bruikleen bevestigd.

Schepen van Cultuur Sami Souguir: "Van de wereldwijd 23 gekende Van Eycks zullen maar liefst 13 te zien zijn op de tentoonstelling, waaronder de buitenluiken van het Lam Gods. Verschillende andere schilderijen konden niet worden getransporteerd wegens te fragiel, wat dus maakt dat deze tentoonstelling wereldwijd een écht unicum zal zijn."

Het MSK is bijzonder verheugd met dit nieuws. Ook een tweede versie van het schilderij, bewaard in het Philadelphia Museum of Art, is immers in de tentoonstelling opgenomen. De twee werken zijn bijna exacte kopieën, maar de versie uit Philadelphia is geschilderd op velijn (in plaats van rechtstreeks op paneel) en is een stuk kleiner dan de tegenhanger uit Turijn.

Beide werken getuigen van Van Eycks optische revolutie: ongeëvenaard realisme en illusionisme, een uiterst verfijnde zin voor perspectief, levensechte portretten, de speling van licht en schaduw en een landschap met onovertroffen geologische, botanische en atmosferische kenmerken. Het wordt een unieke kans om beide werken zij aan zij te bewonderen.


Once in a lifetime

'Van Eyck. Een optische revolutie' ontrafelt de mythes over de kunstenaar en zet zijn techniek, zijn oeuvre en zijn invloed in een nieuw perspectief. Nooit eerder werden zoveel werken van de Vlaamse meester op één plaats samengebracht. De tentoonstelling wil de bezoekers een gevoel van bewondering ontlokken vergelijkbaar met wat tijdgenoten ervoeren toen ze zijn kunst voor het eerst zagen.

Tickets zijn te koop via de website www.vaneyck2020.be.


Bron: Persruimte Stad Gent