›› Home ›› Nieuws

Expo en fotocampagne voor 75ste verjaardag Omloop Het Nieuwsblad

4 februari 2020

Omloop Het Nieuwsblad opent op zaterdag 29 februari 2020 niet alleen het wielervoorjaar, de wielerwedstrijd viert ook zijn 75ste verjaardag. Een expo in de Sint-Pietersabdij en foto's in de etalages van de Gentse handelaars zetten die verjaardag in de kijker. De overeenkomst tussen Stad Gent en Flanders Classics werd bovendien verlengd tot en met 2025.


Heel Gent in koerssfeer

Gent is onlosmakelijk verbonden met de openingsklassieker. Daarom contacteerde de Stad in december de Gentse handelaars met de vraag om van Gent een echte wielerstad te maken ter ere van 75 jaar Omloop Het Nieuwsblad. Er werden 75 foto’s uit de rijke geschiedenis van de wedstrijd geselecteerd en die zijn vanaf nu in de etalages van de Gentse handelaars te bewonderen. Het gaat zowel om foto’s uit een verder verleden als om sfeerbeelden van de start in Gent.

"Gent kan geen echte wielerstad zijn zonder de start van dé seizoensopener Omloop Het Nieuwsblad. Flanders Classics zal van de start elk jaar een echt wielerfeest maken dat uitstraling heeft voor Gent in binnen- én buitenland. Zeker voor deze feesteditie halen we alles uit de kast. Onze handelaars zijn echte ambassadeurs van Gent. Het is fantastisch om te zien dat zij meteen wilden ingaan op de vraag van PuurGent om iconische wielerbeelden in hun etalages op te hangen. Ze zorgen er op die manier mee voor dat echt de héle stad ondergedompeld wordt in de koerssfeer." - Sofie Bracke, schepen van Sport en Handel en Horeca


Heeren, vertrekt!

Wielerliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de unieke inlevingstentoonstelling Heeren, vertrekt! In de kop van de Koers in de Gentse Sint-Pietersabdij. De expo loopt van 29 februari 2020, de dag van het startschot van Omloop Het Nieuwsblad, tot 26 juli 2020, na de ontknoping van de Tour de France. In de expo nemen vijf ervaringsdeskundigen, waaronder de oudste levende Ronde-winnaar Roger Decock en de legendarische sportdokter Yvan Vanmol, bezoekers mee achter de schermen van de koers.

Schepen van Cultuur Sami Souguir: "Sport en cultuur vallen wondermooi samen in deze tentoonstelling van Historische Huizen. Enerzijds is er het uniek Vlaams wieler-DNA, een fenomeen waar men Vlaanderen in het buitenland om benijdt. Daarnaast hebben sport en cultuur ook een gemeenschappelijke deler, namelijk emotie. Aan de hand van verschillende verhaallijnen krijgen we een bijzondere kijk in het leven van de renner en zijn entourage."


Sportief programma

Wie zelf Omloop Het Nieuwsblad wil ervaren, kan al een week op voorhand mee tijdens de 'Omloop Het Nieuwsblad Pre-Ride', georganiseerd in samenwerking met fietsenzaak BATAIA. Op zondag 23 februari 2020 vertrekt er aan BATAIA in Gentbrugge een men’s én women’s ride van 75 kilometer met het beste uit 75 jaar Omloop.

De ultieme sportieve uitdaging staat op zondag 1 maart op het programma, wanneer wielerliefhebbers hun eigen Omloop Het Nieuwsblad kunnen rijden. Starten én eindigen doen ze aan ’t Kuipke, kiezen kan tussen 70, 105 of 150 kilometer. Meer info op www.omloophetnieuwsbladcyclo.be.


Gent startplaats tot en met 2025

De Stad Gent heeft een nieuwe overeenkomst afgesloten om ook de komende 6 edities gaststad te zijn voor de openingsklassieker. Nog tot en met 2025 zal Omloop Het Nieuwsblad zeker in Gent van start gaan, net als straks op zaterdag 29 februari.


Bron: Persruimte Stad Gent