›› Home ›› Nieuws

Afhaalpunten Gentse bib bereiken vijfde van normale aantal lezers

23 april 2020

Ook tijdens de coronacrisis doet de Gentse bib het goed. In één maand tijd werd in de speciale afhaalpunten van Bibliotheek De Krook en de wijkbibliotheken een tiende van het normale aantal boeken uitgeleend. Ongeveer een vijfde van het normale aantal leners maakt gebruik van de afhaalpunten.


De cijfers spreken

Bibliotheek De Krook startte op 18 maart 2020 met een afhaaldienst zodat Gentenaars boeken konden ontlenen met respect voor de coronamaatregelen en social distancing. Het afhaalpunt werd in twee dagen tijd gerealiseerd. Na de hoofdbibliotheek in De Krook gingen ook de 14 wijkbibliotheken geleidelijk aan de slag als afhaalpunt. Elke weekdag zijn de bibliotheken open als afhaalpunt. Op zaterdagen zijn de bibliotheken gesloten. De eerste maand afhaaldienst zit er nu op.

Schepen van Cultuur Sami Souguir: "In een maand tijd werden in Bibliotheek De Krook en haar 14 wijkbibliotheken 17.323 titels gereserveerd, waarvan 41% in de wijkbibliotheken. Ter vergelijking, de maand maart van vorig jaar was goed voor zo'n 173.000 uitleningen. Daarmee wordt een tiende van de normale uitleningen bereikt. Er werden 4.463 unieke leners bediend, waarvan 46% in de wijkbibliotheken. Vorig jaar in maart waren dat er ongeveer 22.000. Het verschil met het aantal uitleningen zit vooral in klassen die momenteel geen boeken ontlenen door de sluiting van de scholen."


Meer boeken over tuinieren en bakken

Het personeel van de bibliotheek merkt enkele tendenzen op: in de wijkbibliotheken doen kinderboeken het opvallend goed, in de hoofdbibliotheek vooral volwassen fictie en opvallend veel oudere magazijnwerken. Fictie en film zijn goed voor 40 procent van de ontleningen, non-fictie voor 20 procent. Kinderboeken zijn goed voor 25 procent, jongerenboeken voor 5 procent, en 10 procent zijn oudere boeken uit het magazijn.

Er is ook een opvallende stijging wat betreft het aantal boeken over tuinieren, koken, brood bakken en boeken over zingeving en de Westerse maatschappij. Enkele veelgevraagde titels: De kunst van het ongelukkig zijn (Dirk De Wachter), Identiteit (Paul Verhaeghe) en Sapiens (Yuval Noah Harari). Rond deze tijd doen normaal vooral reisgidsen het goed, nu zijn het eerder thema's zoals opvoeding, geschiedenis en gezondheid.


Aantal gebruikers stijgt

Het overgrote deel van de reserveringen gebeurt online via Mijn Bibliotheek. Een minderheid gebruikt de papieren formulieren ter plaatse. In de maand dat de afhaalpunten open zijn, tonen de aanvraag- en uitleencijfers een duidelijk stijgende lijn. Dat heeft verschillende redenen. De wijkbibliotheken zijn pas een week later ingestapt, de dienstverlening won aan bekendheid en de bibliotheek kon zich beter en beter organiseren. Ondanks de latere instap scoren de wijkbibliotheken bovendien hoge uitleencijfers, met deze top drie: Drongen (740), Gentbrugge (731), Ledeberg (722). 

Als de vraag blijft stijgen, zullen ontleners onvermijdelijk ook wat langer moeten wachten op een boek. Teruggebrachte boeken moeten immers eerst in quarantaine. En vanwege de grote vraag en om veilig te kunnen werken, moet het personeel van de hoofdbibliotheek de verwerking van de aanvragen na het weekend spreiden over meerdere dagen.


Bron: Stad Gent