›› Home ›› Nieuws

Stad Gent programmeert cultuur in woonzorgcentra met UitinGenTV

14 mei 2020

In vier woonzorgcentra van de Stad Gent (De Liberteyt, Het Heiveld, Zuiderlicht en De Vijvers) kunnen bewoners kijken naar tal van culturele voorstellingen op het interne tv-kanaal. Theater- en cultuurhuizen zijn daarvoor speciaal in hun archief gedoken. Ook de virtuele rondleiding door de Van Eyck-expo staat op het programma. Geen overbodige luxe nu de bezoekmogelijkheden beperkt zijn en ook de bewoners 'in hun kot' moeten blijven.


Verstrooiing

Nu de bezoekmogelijkheden beperkt zijn vanwege de coronamaatregelen, hebben de bewoners van de woonzorgcentra nood aan een zinvolle dagbesteding en verstrooiing. Er zijn tal van online initiatieven, maar voor ouderen die niet vertrouwd zijn met computers, is dat aanbod vaak moeilijk toegankelijk. Daarom komt de Stad Gent met een nieuw proefproject.

'Cultuur in onze woonzorgcentra binnenbrengen, vind ik bijzonder belangrijk. Omdat het niet anders kan, moeten geplande projecten en voorstellingen in de woonzorgcentra worden uitgesteld of afgelast. UitinGenTV biedt een waardevol alternatief. Ik hoop dat deze mooie samenwerking met de cultuurhuizen kan worden verdergezet na de COVID-19 crisis.' - Rudy Coddens, schepen van Zorg en Seniorenbeleid


UitinGenTV

De Stad Gent is bij verschillende cultuurhuizen en culturele organisaties gaan aankloppen op zoek naar opnames van hun producties. Die opnames worden op vaste dagen en tijdstippen getoond op het interne infokanaal van de woonzorgcentra. Zo kunnen de bewoners vanop hun kamer genieten van een gevarieerd en kwalitatief aanbod. Het proefproject werd UitinGenTV gedoopt.

Schepen van Cultuur Sami Souguir: "Met het nieuwe proefproject UitinGenTV brengen we nu ook cultuur tot bij de ouderen in onze woonzorgcentra. Zo kan iedereen de gedachten eens verzetten met een toneelstuk, een dansvoorstelling of een musical. Als we het project positief kunnen evalueren kan gekeken worden naar een verlenging, ook na het coronatijdperk, en een uitbreiding naar andere woonzorgcentra in Gent."


Programma

UitinGenTV ging van start met het toneelstuk Het Gezin Van Paemel, een productie van De Kwelm, met Jo De Meyere als boer Van Paemel. Verder worden er voorstellingen getoond van Kunstencentrum Vooruit en van het Gentse theaterhuis Ultima Thule samen met Zefiro Torna.

Voor de komende weken staan onder meer het slotconcert van OdeGand 2019 en een virtuele rondleiding door de Van Eyck-expo in het Museum voor Schone Kunsten op het programma, net als producties van NTGent, Opera Ballet Vlaanderen, Victoria Deluxe, Campo, Compagnie Cecilia en het Vernieuwd Gents Volkstoneel (Minard). Behalve MSK bieden ook S.M.A.K., Huis van Alijn en Design Museum opnames van rondleidingen in hun tentoonstellingen aan. Bovendien worden de uitzendingen gecombineerd met de Gentse Filmaktualiteiten, de gekende DASKA-films, die het STAM en het Gentse Stadsarchief ter beschikking stelden.


Cabaret vanuit de woonkamer

De Gentse cultuurhuizen en culturele organisaties bewogen hemel en aarde om mooie, kwaliteitsvolle voorstellingen aan te bieden. Zo ging accordeoniste en cabaretière Tine Vandenbussche bij gebrek aan opnames van haar shows aan de slag in een geïmproviseerde studio in haar woonkamer. Het resultaat is pakkend, en komt de volgende weken op de schermen in de vier Gentse woonzorgcentra.


Bron: Stad Gent