›› Home ›› Nieuws

Zintuiglijke stadswandeling trekt Van Eyck-jaar opnieuw op gang

24 juni 2020

Vanaf donderdag 2 juli 2020 trekt de 'OMG! Seven Senses Tour' het Van Eyck-jaar opnieuw op gang. Een wandelkaart leidt deelnemers langs bekende en minder bekende plekjes, achter de schermen van ambachtelijke winkeltjes, voorbij straatkunstwerken, en doorheen enkele opmerkelijke zintuiglijke installaties in iconische gebouwen.


Zien en proeven

De zintuigen, daar draait het om in deze stadswandeling, de ogen de kost geven. Een deel van het parcours wordt bijvoorbeeld per boot afgelegd. In de tunnel onder het François Laurentplein is er een spel van licht en klank te aanschouwen, en in het Groot Vleeshuis kan je een muurschildering van 1448 bewonderen. Ook de smaakpapillen worden niet verwaarloosd, want op een van de haltes kunnen deelnemers in een weer tot leven gebracht 'pensenhuisje' proeven van een ambachtelijk en lokaal geproduceerde lekkernij.

Schepen van Cultuur Sami Souguir: "Om de tijdsgeest van Jan van Eyck vandaag te ervaren heb je een zesde, zelfs zevende, zintuig nodig. Tijdens de Seven Senses Tour beweeg je door een middeleeuws Gent dat je nog niet kende, van het Geraard de Duivelsteen tot zelfs onder de gewelven van het François Laurentplein. Een unieke beleving."

  • 356804-DSC_9660-df3e14-large-1592214738.jpg
  • 357458-49776968196_400e21eb3e_o-2d9b30-large-1592919500.jpg
  • 357460-Pensenhuisjes4-9ac440-large-1592919632.jpg
  • 357466-DSC_8908-90f71a-large-1592920101.jpg


Foto's: © Stad Gent


Ruiken, horen en voelen

Een van de haltes is het Geeraard de Duivelsteen, waar bezoekers zich dankzij de geurinstallatie in de paradijselijke tuin van de gebroeders Van Eyck wanen. Ze ontdekken er onder meer hoe de bloemenrijke weide van het Lam Gods zou ruiken in het echte leven.

In de Achtersikkel kunnen bezoekers genieten van een muzikale soundscape. Een ervaring die de luisteraar onderdompelt in de geschiedenis en geheimen van het gebouw. Verder brengt de kaart bezoekers naar de Sint-Jacobskerk, waar installatiekunstenaar Honoré d’O met zijn tentoonstelling ‘De Handdoek van Van Eyck’ focust op spirituele tactiliteit.

Kom meer te weten over de zintuiglijke installaties van de OMG! Seven Senses Tour


Internationale straatkunst

De route brengt bezoekers ook langs hedendaagse streetartwerken van internationale topartiesten die speciaal voor het Van Eyck-jaar naar Gent afzakten. Hyuro, Pastel, STROOK en Isaac Cordal lieten zich inspireren door het Lam Gods en maakten een kunstwerk op het parcours van de OMG! Seven Senses Tour. Verder liggen er op de route winkeltjes van ambachtelijke Gentse makers die deelnemers een unieke blik achter de schermen gunnen en de geheimen van hun vakmanschap prijsgeven.


Veiligheidsmaatregelen

De OMG! Seven Senses Tour is volledig aangepast aan de laatste nieuwe veiligheidsnormen in het kader van de bestrijding van het coronavirus. De opgelegde social distancing van anderhalve meter wordt te allen tijde gegarandeerd. Deelnemers kunnen aan de hand van een kaart de tour individueel of met hun bubbel volgen. Op de verschillende stopplaatsen is er alcoholgel voorzien. Vrijwilligers houden een oogje in het zeil. Op de boot wordt slechts de helft van de maximumcapaciteit ingevuld en is het dragen van een mondmasker verplicht.


Een zomer vol Van Eyck

Met de start van de OMG! Seven Senses Tour heeft het Van Eyck-jaar de draad weer opgepakt. Veel activiteiten zijn intussen heropgestart of aangevangen. Deze zomer kunnen Gentenaars en bezoekers terecht in twee musea: het Design Museum Gent voor de ‘Kleureyck’-expo en het S.M.A.K. voor de overzichtsexpo ‘Kris Martin|Exit’. Op 26 juni opent ‘Lights on Van Eyck’ in de Sint-Niklaaskerk voor een multimediaal spektakel. Vanaf 1 juli kan het echte Lam Gods opnieuw bewonderd worden in de Sint-Baafskathedraal waar nog tot eind deze zomer de tijdelijke expo ‘De terugkeer van het Lam’ loopt.


Praktisch

De OMG! Seven Senses Tour start aan de Van Eyck-shop onder het Belfort, Sint-Baafsplein 2A. Tickets zijn te koop in de Van Eyck-shop of online. Gentenaars betalen 7 euro, UiTPAS-houders met kansentarief en jongeren tot en met 18 jaar betalen 2,80 euro. Kinderen tot 12 jaar krijgen gratis toegang. Deelnemen aan de tour kan elke donderdag, vrijdag en zaterdag van 2 juli 2020 tot en met 31 oktober 2020.

OMG! Seven Senses Tour: info en tickets


Bron: Stad Gent