›› Home ›› Nieuws

Expo in Huis van Alijn vertelt verhaal van rondreizende Belgische circusartiesten

9 juli 2020

Het leven van circusartiesten is bijzonder. Rondreizen bepaalt het ritme van hun dagelijkse leven. De expo 'Circus Onderweg' in het Huis van Alijn vertelt het verhaal van rondreizende Belgische circusartiesten en laat hedendaagse circusartiesten aan het woord. De expo loopt van 11 juli 2020 tot en met 31 augustus 2021.


Van foto's tot attributen

Het avontuurlijke leven van circusartiesten spreekt tot de verbeelding. Met hun acts reizen ze de wereld rond en vullen ze telkens opnieuw tribunes met een nieuw publiek. Zo’n reizend bestaan vraagt heel wat organisatie. Het leven van een circusartiest kan bovendien hard zijn en brengt risico’s en gevaren met zich mee.

De nieuwe expo in het Huis van Alijn toont een unieke collectie foto’s, films en kleurrijke affiches van Belgische, rondreizende circussen en toont enkele bijzondere attributen van circusartiesten. Bezoekers ontdekken er ook hoe het hedendaagse circuslandschap eruitziet en hoe artiesten zich vandaag organiseren.

Schepen van Cultuur en voorzitter van AGB Erfgoed Sami Souguir: "De expo vertelt niet alleen reisverhalen van circusartiesten vroeger, maar laat ook hedendaagse artiesten aan het woord. Deze getuigenissen geven een inkijk in het dagelijks leven van rondreizende artiesten vandaag. De wereldwijde coronacrisis heeft ook een grote impact op hun werk en leven: rondreizen en mensen samenbrengen, de kern van het circus, is iets wat al even niet meer kan."


Interactief parcours voor families

De expo is in het bijzonder gericht op families met kinderen van 5 tot 12 jaar. In het interactief parcours ‘De circuskaravaan: op tournee met Hendrik en Poes’ kunnen gezinnen een eigen circus bouwen, een circusact opvoeren of zich verkleden als echte artiest. Onderweg zijn er leuke weetjes over het circus te ontdekken. Voor de veiligheid is er tijdens het parcours op elke stopplaats alcoholgel voorzien.

Deze expo werd gerealiseerd in samenwerking met Circuscentrum.


Alle info over de tentoonstelling Curcus Onderweg


Bron: Stad Gent