›› Home ›› Nieuws

Twee jaar lang intensieve focus op leesbevordering voor 15 Gentse scholen

3 september 2020

Vijftien Gentse scholen krijgen twee jaar lang intensieve ondersteuning op vlak van leesbevordering. De schoolbibs worden aangevuld en er komen allerhande activiteiten rond lezen. Mee(r)lezers in Gent, een project van de Stad Gent en verschillende partners, kan rekenen op een Vlaamse subsidie van 250.000 euro.


Krachten bundelen

Uit internationale studies blijkt dat de leesvaardigheid van Vlaamse kinderen en jongeren in dalende lijn gaat. Werken aan leesbevordering in het onderwijs is dus echt nodig. Het nieuwe project Mee(r)lezers in Gent brengt twee jaar lang verschillende partners en 15 scholen uit het basis- en secundair onderwijs samen. Het gaat om het Onderwijscentrum Gent, Bibliotheek De Krook, Arteveldehogeschool, UGent en Uilenspel. Gentse scholen worden binnenkort uitgenodigd om in het traject te stappen.

"Vlot en goed begrijpend kunnen lezen is je hele schoolloopbaan van belang. Hier moet extra op ingezet worden en ik ben dan ook zeer blij met deze samenwerking die het Onderwijscentrum en De Krook samen met andere partners tot stand hebben gebracht. Dit project biedt zeer concrete hulp aan scholen en maakt het verschil voor leraars en leerlingen. Als we samen onze schouders zetten onder de scholen, wordt veel mogelijk." - Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs

De verschillende partners ondersteunen de scholen op vlak van leesbeleid en zetten allerlei acties op: zo komt er een digitale, Gentse kamishibai of Japans verteltheater, extra sessies ‘samen lezen’ en worden er wedstrijden gelanceerd. Jonge lezers zullen tips en leesplekken kunnen uitwisselen in een online gemeenschap, en boekenbakfietsen, ruilkastjes en verteltassen zullen het leesvirus aanwakkeren.


Samenwerking met De Krook

Ook de boekencollecties van de schoolbibliotheken worden uitgebreid. Bibliotheek De Krook zal bovendien nog meer samenwerken met de Gentse scholen via het project Leeskracht, werkt ook een specifiek aanbod voor anderstalige nieuwkomers (OKAN) uit, en biedt leraars een inspirerende lees- en leerplek aan. Ook bibliotheekmedewerkers zelf worden binnen het project gecoacht.

Schepen van Cultuur Sami Souguir: "Bibliotheek De Krook zal de komende jaren nauw samenwerken met de 15 scholen om leerlingen mee te ondersteunen en inspireren om hun leesvaardigheden uit te breiden."

Het doel van het project, dat kan rekenen op 250.000 euro Vlaamse steun, is om de scholen te ondersteunen, om inzichten rond leesdidactiek te versterken en om werk te maken van een krachtiger leesbeleid op school.


Bron: Stad Gent