›› Home ›› Nieuws

Kunstwerk Berlinde De Bruyckere voor drie jaar in Drongenhofkapel

9 oktober 2020

Het kunstwerk ‘Honte, 2018-2019’ van de Gentse kunstenares Berlinde De Bruyckere is binnenkort voor drie jaar te vinden in de Drongenhofkapel in het Patershol. De kapel wordt enkele keren per jaar opengesteld zodat bezoekers van het kunstwerk kunnen genieten.

De Drongenhofkapel in het Patershol, ook gekend als de Kapel Norbertijnen, is een laatgotische kapel van het voormalige refugiehuis van de Norbertijnerabdij van Drongen. De kapel maakt deel uit van het patrimonium van de Stad Gent en kon tot voor kort gehuurd worden voor tentoonstellingen. Nu wordt de kapel gedurende 3 jaar ter beschikking gesteld van Studio Berlinde De Bruyckere, die er het kunstwerk 'Honte, 2018-2019' plaatst, een loden veulen dat rust op een massief leistenen rotsblok.

Schepen van Cultuur Sami Souguir: "De overeenkomst met de Stad biedt een unieke kans om het monumentale werk 'Honte, 2018-2019' in een ingetogen en intieme kunstruimte tentoon te stellen. Studio Berlinde De Bruyckere engageert zich om de kapel voor minstens vier evenementen per jaar open te stellen voor het publiek. De Bruyckere is, naast Wim Delvoye en Michaël Borremans, een van de belangrijkste hedendaagse kunstenaars uit onze regio."

De kapel is niet vrij toegankelijk, maar Studio Berlinde De Bruyckere zal er kleinschalige evenementen organiseren waarbij bezoekers het kunstwerk kunnen bewonderen, zoals verstillende concerten, performances, lezingen en andere culturele voorstellingen. De kapel wordt bovendien tweemaandelijks op zondagvoormiddag opengesteld voor het publiek, en ook gegidste bezoeken behoren tot de mogelijkheden.

"De Drongenhofkapel is een prachtig 16de-eeuws bouwwerk met een indrukwekkend houten gewelf. In de zaal vonden al regelmatig culturele activiteiten plaats, dankzij deze huurovereenkomst vindt ‘Honte, 2018-2019’ er de komende 3 jaar een thuis. De schoonheid van kwetsbaarheid en verval bindt de kapel en het werk van De Bruyckere." - Annelies Storms, schepen van Facility Management


Bron: Stad Gent