›› Home ›› Nieuws

Bakkerij Bernard uit Gentbrugge wint de Geiwene Foersjet 2020

4 december 2020

Twintig Gentse bakkers namen tijdens de Week van het Gents deel aan de jaarlijkse culinaire prijs de 'Geiwene Foersjet', dit jaar voor de beste Gentse mastel. Na een degustatiemoment riep de jury bakkerij Bernard uit Gentbrugge uit tot winnaar. Dit jaar stemde ook het publiek voor het eerst mee.

De Geiwene Foersjet kwam er op initiatief van Luk De Bruyker en PuurGent in het kader van de Week van het Gents. Tijdens deze editie namen twintig Gentse bakkers met hun versie van de Gentse mastel deel aan de wedstrijd. Een vierkoppige jury, Luk De Bruyker (Theater Taptoe), Olly Ceulenaere (Restaurant Publiek), Hendrik Mesuere (Gentse Hotelschool) en Eddy Levis (Gentsche Sosseteit), ontving de bakkers op dinsdag 1 december 2020 in Maison 12. Er werd geproefd en geluisterd en daarbij ging de jury vooral op zoek naar Gentse accenten: wie verwerkt Gentse producten in de mastel en wie serveert die met een sappige Gentse tongval?


Advies van de jury

Het blind proeven door de jury gebeurde anoniem en pas op het einde werd ook de publieksstemming in de puntenindeling opgenomen. De jury stelde een top drie samen en koos na lang beraad voor bakkerij Bernard uit Gentbrugge als winnaar. Bakker Bernard Van Steenberge hecht veel waarde aan traditie. Er wordt gewerkt met eerlijke producten. De boter bijvoorbeeld, wordt gehaald bij een plaatselijke boerderij. Een volle deegsmaak, een goede balans van kruiding en aangename 'beet' zijn het resultaat van een met veel liefde bereide mastel.

De tweede plaats ging naar 'Mastel', een van de jongste Gentse bakkers. Eigenaar Sam Van Houcke probeert om van de mastel zijn handelsmerk te maken. De bereidingen hebben een Scandinavische toets en de bakkerij heeft meerdere mastelsmaken in aanbieding. De derde plaats was voor Brood en banket Filip en Sofie, een schoolvoorbeeld van de klassieke Gentse mastel die omwille van zijn subtiele kruiding een groot publiek wist te bekoren.


Publieksstemmen gaan naar bakkerij Deloof

Voor het eerst in de geschiedenis van de Geiwene Foersjet mocht het publiek mee stemmen. De actie was een succes, met 1.944 mensen die hun stem uitbrachten. De meeste publieksstemmen gingen naar bakkerij Deloof uit Nieuw Gent.


Bakkerij Frimout pakt uit met veganistische mastel

Bakkerij Frimout serveerde de jury een 'vegan' versie van de traditionele mastel. De melk werd vervangen door sojamelk, de boter door plantaardige margarine, er werden geen eieren gebruikt, kortom niets van dierlijke oorsprong. De smaak was homogeen en vergelijkbaar met de andere mastellen, de jury was bijgevolg verrast en merkte niet op dat het om een veganistische versie ging. De kruiding (een mengeling van kaneel met kardemon) zorgde voor een bijzondere toets. Deze mastel is vooralsnog geen grote publiekstrekker maar wel een echte toevoeging aan het rijke assortiment (ook geschikt voor lactosegevoelige mensen) en getuigt van groot vakmanschap.


De uitreiking

Op vrijdag 4 december gingen juryleden Luk de Bruyker en Olly Ceulenaere vergezeld door de Gentse schepen van Cultuur, Sami Souguir en schepen van Economie en Handel, Sofie Bracke langs bij bakkerij Bernard om de prijs feestelijk uit te reiken.


Bron: Stad Gent