›› Home ›› Nieuws

Gentse musea pakken uit met nocturne naar aanleiding van Erfgoeddag

9 april 2021

De Gentse musea doen het deze paasvakantie bijzonder goed, op sommige dagen zijn er amper tickets over. Als kers op de taart zijn de musea na de vakantie gratis open op zaterdagavond 24 april en op zondag 25 april, naar aanleiding van Erfgoeddag. Tickets zijn vanaf nu verkrijgbaar.

Erfgoeddag viert de 20ste editie met een heus feestweekend op zaterdag 24 en zondag 25 april 2021. Met als thema ‘de nacht’ pakken tientallen Gentse organisaties uit met een waaier aan activiteiten. Een weekend lang staat het Gentse nachtelijke erfgoed in de kijker via wandelingen, tentoonstellingen, podcasts en lezingen.

Speciaal voor Erfgoeddag bieden Design Museum Gent, GUM, Huis van Alijn, Industriemuseum, MSK, S.M.A.K. en STAM een nocturne aan op zaterdagavond van 18 tot 23 uur. In het STAM krijgt 'Het verhaal van Gent' een extra dimensie dankzij nachtelijke tunes van een silent dj en interventies van slam poets en woordkunstenaars. Zondag zijn de musea gratis open van 10 tot 18 uur, Museum Dr. Guislain van 13 tot 17 uur, De wereld van Kina (het Huis en de Tuin) van 14 tot 17.30 uur.

Reserveren is verplicht en kan via de websites van de musea. De activiteiten gaan alleen door als ze volgens de coronamaatregelen veilig georganiseerd kunnen worden.

Schepen van Cultuur Sami Souguir: "Het voorbije jaar hebben de Gentse musea getoond dat ze coronaveilig de deuren open kunnen houden. Dat zorgt ervoor dat de Gentenaars toch nog van een broodnodige portie cultuur kunnen genieten. Deze nocturnes beloven een unieke belevenis te worden, maar reserveren is wel verplicht."


Digitale activiteiten

Heel wat activiteiten zijn ook digitaal: online sprookjes en volksverhalen in het dialect, een online workshop en een zoektocht in de depots van het stadsarchief, verhalen van woonwagenbewoners, poppentheater met Pierke van Alijn, een podcastwandeling voor uitgaanders en een virtuele kroegentocht langs de laatste Gentse volkscafés.


Activiteiten voor kinderen

‘De nacht’ is ook een speelterrein voor kinderen. In het duistere Imaginair Museum, georganiseerd door het S.M.A.K., komen kunstwerken tot leven aan de hand van de ErfgoedApp. In de lichtjesfabriek in het Industriemuseum kunnen bezoekers knutselen met ledlichtjes. Het Designmuseum zorgt voor verhaaltjes voor het slapengaan over rare en griezelige huizen.

Erfgoeddag - 24 en 25 april 2021 - Vlaanderen en Brussel - De Nacht


Bron: Stad Gent