›› Home ›› Nieuws

Sint-Jansfeest blikt terug op Van Eyck-jaar

18 juni 2021

Met een vier dagen durende ‘best of’ van het Van Eyck-jaar wordt de oude traditie van het Sint-Jansfeest verdergezet. Van 24 tot 27 juni 2021 worden enkele hoogtepunten van het Van Eyck-jaar hernomen, en het Astridpark wordt het decor voor een middeleeuws feest.


Party Like it's 1439!

Het Sint-Jansfeest op 24 juni is een middeleeuwse traditie, maar wordt wereldwijd nog op heel wat plaatsen gevierd. De Sint-Jansnacht of midzomernacht heeft een rechtstreekse link met Jan van Eyck en de Sint-Baafskathedraal, die ontstaan is uit de Sint-Janskerk op dezelfde plek. In Gent zal het Sint-Jansfeest deze keer vier dagen duren, volledig coronaproof.

Onder de noemer 'Party like it's 1439!' wordt het Astridpark aan de Lousbergkaai van 25 tot 27 juni ondergedompeld in de sfeer van de middeleeuwen. Op het programma staan concerten, workshops, vuurmeesters en troubadours. Reserveren is niet nodig, maar het park wordt wel afgesloten als de maximumcapaciteit wordt bereikt.


En verder

Elders in de binnenstad: een exclusief concert van Jef Neve voor ‘Lights on Van Eyck’ in de Sint-Niklaaskerk. En op diverse locaties ‘Listen to the Lamb!’, een samenwerking met Gent Festival van Vlaanderen dat voor de tweede maal het Lam Gods muzikaal tot leven zal brengen.

Verder op het programma: voorstellingen van Wouter Deprez, Taptoe’s Erf, kindervoorstellingen ‘Het lam van Jan’ en ‘Wa is da met da lam’, de tentoonstelling ‘Op eigen hout’, een initiatief van Kunstwerkt, en de nocturnes van Lights on Van Eyck en het bezoekerscentrum van de Sint-Baafskathedraal.

Schepen van Cultuur Sami Souguir: "Het Van Eyck-jaar was door de pandemie een jaar met veel improvisatie en aanpassingen, maar we kunnen terugblikken op heel wat successen. Met een vier dagen durende ‘best of’ van het Van Eyck-jaar hernemen we de oude traditie van het Sint-Jansfeest en de midzomernacht."

Een terugblik op het Van Eyck-jaar

Ontdek het volledige programma


Bron: Stad Gent