›› Home ›› Nieuws

Retro-event brengt Gentenaars terug naar gloriejaren Neptunus

26 augustus 2021

Gentenaars kunnen op zondag 29 augustus 2021 herinneringen ophalen aan het Wondelgemse openluchtzwembad Neptunus tijdens een jaren 70-feestje op de voormalige ligweide. Het retro-event kadert in ‘de Collectie van de Gentenaar’, waarvoor meteen ook het cocreatiefonds wordt gelanceerd.


Afscheid met verhalen en muziek

De Neptunus doet bij de meeste Gentenaars meteen een belletje rinkelen. Het Wondelgemse openluchtzwembad en de ligweide lokten op zomerse dagen duizenden bezoekers. Eind vorig jaar werd het zwembad echter gesloopt, in het najaar van 2022 begint de bouw van een overdekt zwembad. Door de coronamaatregelen was er geen officieel afscheid, maar daar komt nu verandering in.

Op zondag 29 augustus van 12 tot 17 uur brengt het retro-event ‘De zomer van de Neptune’ op de voormalige ligweide bezoekers terug naar de jaren 70, de gloriejaren van het openluchtzwembad. De Gentse Raconteurs verzamelden verhalen en foto’s, er is een fotohokje, kinderanimatie en een ijskraam, en er worden hits uit de seventies gedraaid. Drank en eten brengen bezoekers gewoon zelf mee.


Creatief aan de slag met Gents erfgoed

Het retro-event past in het kader van ‘de Collectie van de Gentenaar’, een project dat de erfgoedcollecties van de Gentse musea en het archief ontsluit in een online data- en beeldbank die op 1 oktober 2021 online komt te staan. Om het gebruik van die data- en beeldbank te stimuleren, wordt nu het ‘cocreatiefonds’ gelanceerd.

"Tijdens het retro-event kunnen Gentenaars herinneringen ophalen aan hun Neptunus. De Collectie verzamelt al die herinneringen en stelt ze ter beschikking van al wie er mee aan de slag wil gaan." - Mathias De Clercq, burgemeester

Wie op een technologische of creatieve manier aan de slag gaat met de erfgoeddata, maakt kans op een subsidie van 2.000 tot 20.000 euro. Denk aan expo's, theaterstukken, publicaties, films, muziek, maar ook apps, datavisualisaties en interactieve installaties. Projecten die lopen in de periode tussen 1 maart 2022 tot 31 januari 2023 komen in aanmerking, een subsidie aanvragen kan tot 1 december 2021.

Retro-event: de zomer van de Neptune

Zelf aan de slag: het cocreatiefonds


Bron: Stad Gent