›› Home ›› Nieuws

'Dagen van troost' in teken van onverwerkt verlies

16 oktober 2021

De Stad Gent organiseert van 17 oktober tot 25 november intieme momenten om stil te staan bij rouw en gemis. Ze vinden plaats op de begraafplaatsen en in cultuurcentra.

De Stad organiseert de momenten in nauwe samenwerking met Reveil vzw, de Academie voor Beeldende Kunst en curatoren Barbara Raes en Yves Meersschaert. De spits wordt afgebeten door het Soul Repair Café van Reveil vzw op 17 oktober in Kunstencentrum Vooruit. Kunstenaars zetten er verhalen over dierbaren die we verloren hebben om in een brief, gedicht of kunstwerk.

Schepen van Cultuur Sami Souguir: "In tijden van corona hebben heel wat Gentenaars een dierbare verloren. Ruimte om afscheid te nemen was er vaak niet of het was enkel mogelijk in heel beperkte kring. Daarom organiseert de Stad onder andere op 14 Gentse begraafplaatsen intieme concerten."

Op 1 november zijn er dan weer talrijke ingetogen momenten op de begraafplaatsen. Bij zonsopgang brengt trompettist Bart Maris samen met 30 muzikanten een eerbetoon op de Westerbegraafplaats. Op Campo Santo wordt bij zonsondergang de tafel gedekt voor de overledenen. Wie dat wil, kan er het verhaal over het verlies van een dierbare kwijt. Naast deze serene initiatieven van curatoren Barbara Raes en Yves Meersschaert zorgt ook Reveil vzw voor ingetogen momenten. En er zijn de intieme concerten op de begraafplaatsen.

Later in november vinden in het kader van 'Dagen van troost' tentoonstellingen plaats op verschillende locaties. Er zijn ook boek- en theatervoorstellingen.

"We hebben in Gent de traditie om op 1 november met ingetogen muzikale momenten op de begraafplaatsen stil te staan bij rouwen en verlies. Dit jaar pikken we de draad terug op na de coronacrisis, met een ruimer programma. We hopen dat we met 'Dagen van troost' een hart onder de riem kunnen steken van iedereen die de afgelopen tijd afscheid moest nemen van een dierbare." - Isabelle Heyndrickx, schepen van Burgerzaken


Met deze partners

Reveil vzw is een organisatie die werkt rond rouw en verlies, door onder andere in heel Vlaanderen concerten te organiseren op begraafplaatsen op 1 november. Barbara Raes richtte in 2016 Beyond The Spoken op. In deze werkplaats voor niet-erkend verlies gaat ze zoveel mogelijk in op de nieuwe behoeftes van een veranderende samenleving, vanuit de overtuiging dat grote veranderingen in kleine stapjes gebeuren. Yves Meersschaert is pianist, componist en producer.

Raadpleeg het volledige programma


Bron: Stad Gent