›› Home ›› Nieuws

Creatief met straat- en plaatsnamen tijdens Week van het Gents

16 november 2021

De zesde editie van de Week van het Gents, van 21 november tot en met 5 december 2021, dompelt je opnieuw onder in het Gentse dialect. Dit keer ligt de focus op Gentse plaats- en straatnamen. Gentenaars kunnen ook creatief aan de slag met de naam van hun straat.

In 2019 stond de Week van het Gents nog in het teken van de Pierkes-poppenspelers, vorig jaar werd in een voornamelijk digitale editie op zoek gegaan naar het beste nieuwe liedje in het Gents. Dit jaar zet de erfgoedcel van het STAM voor het eerst zijn schouders onder het evenement. De zesde editie zet Gentse plaats- en straatnamen in de kijker.


Nieuwe kaart en straatnaamborden

In samenwerking met de vele erfgoedorganisaties in Gent werd een kaart opgesteld met de uitspraak, verklaring en historische achtergrond van heel wat Gentse straatnamen. Wie de kaart wil helpen aanvullen, kan alle informatie sturen naar erfgoedcel@stad.gent.

Gentenaars kunnen bovendien voor één keer ook zelf een straatnaam verzinnen en via de website afprinten op een straatnaambordje. Wie van het bord een foto naar erfgoedcel@stad.gent stuurt of de foto post op Instagram met #Inmijnstroatse maakt kans op een mooie Gentse prijs.

Schepen van Cultuur Sami Souguir: "De Gentenaars gaan van oudsher creatief om met onze straatnamen: zo werd de Blaisantvest omgedoopt tot de Plezante Vest. Dankzij de naambordjes krijgt iedereen nu de kans om zijn inspiratie de vrije loop te laten over de eigen straatnaam. De Stad zal ook een aantal straten voorzien van een bijkomend straatnaambord in het Gents."


Programma

Er staan ook opnieuw heel wat leuke activiteiten op het programma. De ‘scholentoer’ van Wim Claeys en de poppenkastvoorstellingen van de Gentse Pierkes zijn weer van de partij. Dit jaar leest de presedent van de Gensche Sosseteit voor uit zijn vertaalde kinderboeken en geeft professor Jean Paul van Bendegem in sappig Gents een andere, filosofische kijk op zijn stad. Er is ook een ‘culinairen ekspozee’ van de Perfesser Gensch en eerder al werd de vijfde Geiwene Foersjet gelanceerd. Dit jaar gaat de prijs naar de beste Gentse droge worst.

Week van het Gents, programma en info


Bron: Stad Gent