›› Home ›› Nieuws

Nieuwe expo in Industriemuseum belicht 150 jaar consumeren

22 november 2021

De nieuwe expo in het Industriemuseum in Gent opent niet toevallig op vrijdag 26 november 2021, ofwel Black Friday. ‘Kassa kassa!’ neemt bezoekers mee op een tijdreis doorheen het winkellandschap van 1850 tot vandaag. Er is zelfs een replica van een kruidenierswinkeltje uit de jaren 60.

Na de geslaagde fototentoonstelling met fotograaf Alexander Dumarey zet het Industriemuseum in Gent vanaf vrijdag 26 november een nieuw thema in de kijker. Tot zondag 28 augustus kunnen bezoekers er kennismaken met de geschiedenis van consumptie en distributie van de voorbije 150 jaar. 'Kassa kassa!' is een expo met een flinke brok nostalgie die tegelijk stilstaat bij het koopgedrag van nu.


Nostalgie

Er valt heel wat te bewonderen, maar bezoekers zullen zich ongetwijfeld meteen aangetrokken voelen tot de vintage reclameborden in email en ’t Winkeltje middenin de tentoonstelling. Dat is een replica van een kruidenierswinkeltje uit de jaren 60. Stapels conserven, bokalen vol snoepgoed en die typische, oude weegschaal op de toonbank maken het plaatje af.

"Deze expo is niet alleen nostalgisch. Kassa kassa! nodigt ook uit tot reflectie over de massaconsumptie en wegwerpcultuur die deze eeuw typeren. Vroeger werd niet alles zomaar weggegooid. Mensen lieten kapotte spullen herstellen, zoals radio’s of fietsen. Vele zaken gingen een leven lang mee. Denk ook aan de Tupperware-potjes." - Ann Van Nieuwenhuyse, directeur Industriemuseum


Van fabriek tot winkelrek

De expo gunt de bezoeker ook een blik in de machinerie die bij consumptie komt kijken. Hoe geraken spullen van de fabriek tot in het winkelrek? Hoe worden consumenten verleid? Gaan we nog naar de winkel of laten we alles thuis leveren? Heel wat winkel- en distributievormen passeren de revue, van de hondenkar waarmee melk werd rondgebracht tot de cargobikes die tegenwoordig pakjes tot in elke huiskamer fietsen.

Schepen van Cultuur Sami Souguir: "Het is niet toevallig dat deze tentoonstelling opent op Black Friday. Op een moment dat iedereen bezig is met online kortingen en digitale winkelmandjes neemt het Industriemuseum ons mee naar een tijd waarin elke wijk zijn eigen buurtwinkeltje had en de melkboer zijn ronde deed."

Op de openingsdag, vrijdag 26 november of Black Friday, gooit ook het Industriemuseum symbolisch met kortingen. Tussen 10 en 16 uur worden die dag krasloten uitgedeeld in de Gentse winkelstraten. Elk kraslot geeft recht op een korting bij aankoop van een museumticket.

Lees het volledige persdossier over de expo 'Kassa kassa!'


Bron: Stad Gent