›› Home ›› Nieuws

Artiesten beschilderen tien nutskastjes in buurt van Industriemuseum

15 maart 2022

Tien artiesten beschilderen vanaf donderdag 17 maart 2022 elk één nutskastje in de buurt van het Industriemuseum. Elk werk is geïnspireerd op stukken uit de museumcollectie. In mei zijn alle werken klaar en wordt een wandelkaart gelanceerd.

Alle kunstwerken staan in het teken van licht, elektriciteit en energie, het thema van een van de collecties die het Industriemuseum verzamelt. De tien artiesten zijn Sarah Yu Zeebroek, Toykyo, Gijs Vanhee, Emmeline Geiregat, Bart Spitaels, Jana Vasiljević, Simon Mannaerts, Marion Beeck, Jango Jim en Lindert Steegen. Op donderdag 17 maart starten de eerste artiesten met het beschilderen van nutskastjes rond het Industriemuseum, aan Dok Noord, de Oude Dokken en de Sleepstraat.

In mei, wanneer alle nutskasten beschilderd zijn, wordt ook een wandelkaart gelanceerd die alle nutskastjes aan elkaar knoopt. Dat wandelplan zal aan het museumonthaal en bij Visit Gent te verkrijgen zijn. Zo legt het project niet enkel de link tussen erfgoed en kunst, maar het kunstparcours verbindt ook de oude binnenstad met een nieuw stadsdeel. Het project is een samenwerking tussen de Stad Gent en het Industriemuseum.

Schepen van Cultuur Sami Souguir: "Onze straten staan vol met nutskasten en laat ons eerlijk zijn, die zien er niet altijd even fraai uit. Dit project geeft artiesten de kans om hun werk te tonen, de stad te verfraaien en tegelijkertijd de collectie van het Industriemuseum naar een groot publiek te brengen."

Dit zijn de locaties van de tien nutskastjes die een artistieke make-over krijgen: Godshuishammeke (aan nr. 2), Stapelplein (aan nr. 1-25), Nieuwland (aan nr. 1), Kongostraat (aan nr. 7), Keizer Leopoldstraat (aan nr. 64), Minnemeers (aan het Industriemuseum) en vier keer in Ham (aan nr. 1, nr. 68, nr. 221 en aan De Centrale).

"Duizenden van onze collectiestukken liggen opgeborgen in depots. Wat je vandaag in het Industriemuseum te zien krijgt, is slechts een fractie van wat we in huis hebben. Tijdelijke expo’s halen regelmatig stukken vanonder het stof, maar ook dit artistiek project geeft ons een extra kans om de aandacht te vestigen op onze verzameling achter de schermen." - Ann Van Nieuwenhuyse, directeur Industriemuseum


Bron: Stad Gent