›› Home ›› Nieuws

Oorspronkelijke kleuren van salons in Gentse opera blijken pak frisser

21 april 2022

Onderzoekers hebben in de drie salons van de Gentse opera op sommige plaatsen 14 verflagen blootgelegd. De oorspronkelijke kleuren blijken een pak fleuriger dan de huidige, bruinachtige tinten, en er zijn ook kleurrijke decoraties ontdekt. Na de restauratie zal alles dus heel wat frisser ogen.

De Gentse opera staat voor een grondige restauratie, renovatie en uitbreiding. De werken starten in 2024 en duren zeker vier jaar. Op dit moment loopt een vooronderzoek naar de afwerkingslagen van de drie historische salons: de Foyer, de Redoutezaal en de Lullyzaal. Het interieur van die zalen werd doorheen de jaren immers meermaals overschilderd. Het onderzoek, mee gefinancierd met Vlaamse subsidies, moet een gefundeerde beslissing mogelijk maken over welke restauratie historisch het meest correct en waardevol is.

De eerste resultaten zijn veelbelovend. Het onderzoeksteam ontdekte op sommige plaatsen maar liefst 14 afwerkingslagen uit verschillende decoratieperiodes. De oorspronkelijke kleuren, die teruggaan tot de eerste helft van de 19de eeuw toen de opera gebouwd werd, blijken veel levendiger en lichter dan de huidige, bruinachtige kleuren. De Lullyzaal bijvoorbeeld, de meeste spectaculaire van de drie pronksalons, werd in de verf gezet met lichtblauwe en lichtroze tinten.


Arabesk en feniks

De drie salons waren niet alleen kleurrijker, er was ook meer decoratie. In de Foyer bijvoorbeeld werd een rood arabeskmotief blootgelegd op een witte achtergrond met groene biezen, in de Lullyzaal brachten de onderzoekers dan weer een geschilderde feniks aan het licht. Die decoraties en de verflagen worden nog verder onderzocht, maar het is nu al zeker dat de salons na de restauratie een pak frisser zullen ogen.

Schepen van Cultuur en voorzitter sogent Sami Souguir: "Niet alleen de drie salons zullen na de restauratie lichter en levendiger ogen dan ooit, het hele operagebouw zal schitteren. We willen het gebouw teruggeven aan de Gentenaars als een prachtig muziek- en podiumkunstencentrum."


Bron: Stad Gent