›› Home ›› Nieuws

Eerste huurders trekken in nieuwe budgetflats in Tondelierwijk

4 mei 2022

De eerste bewoners hebben hun intrek genomen in de betaalbare budgethuurwoningen in de nieuwe Tondelierwijk. De 74 appartementen waren oorspronkelijk voor verkoop bedoeld, maar worden nu verhuurd via Huuringent om het aanbod aan betaalbare huurwoningen te vergroten.

De nieuwe Tondelierwijk, een publiek-private samenwerking van de Stad Gent en Tondelier Development, krijgt stilaan vorm. Rondom een stervormig park tussen de Gasmeterlaan en de Blaisantvest komen 530 woningen van allerlei groottes en prijsklassen. Daarvan zal bijna één op zeven verhuurd worden via Huuringent, het stedelijk verhuurkantoor. Dergelijke budgethuurwoningen zijn niet bedoeld voor de allerlaagste inkomens, maar wel voor de lage middeninkomens. De eerste drie appartementen in gebouw Bavo zijn nu klaar, de bewoners zijn er intussen ingetrokken.

"Met deze appartementen in Tondelier maken we de shift van budgetkoop naar budgethuurwoningen reëel. Door ze via Huuringent te verhuren, bieden we woonkansen aan gezinnen met bescheiden inkomens. Dat is nodig, want de vraag naar betaalbare huurwoningen is heel groot in Gent." - Tine Heyse, schepen van Wonen

Huuringent, deel van stadsontwikkelingsbedrijf sogent, neemt de flats minimaal 19 jaar in hoofdhuur en verhuurt ze door tegen een betaalbare prijs. De verhuurder is 19 jaar lang zeker van zijn huurinkomsten, moet geen huurders zoeken en krijgt de woningen in goede staat terug. De huurder kan daardoor in een tweeslaapkamerappartement wonen voor 750 euro per maand, ongeveer 100 euro lager dan de marktprijs. Dat laat ook toe dat de huurder recht kan hebben op een huursubsidie of premie.

Schepen van Stadsontwikkeling Sami Souguir: "Van 530 woningen op de Tondeliersite zullen er 74 verhuurd worden via Huuringent. De eerste drie zijn nu een feit. In 2023 worden er nog eens drie budgethuurwoningen opgeleverd, in 2024 nog eens vier. De jaren daarop komen er maar liefst 64 bij. Ook elders in de stad creëren we budgethuurwoningen."

Meer informatie over het stedelijk verhuurkantoor Huuringent

74 budgetwoningen Tondelier te huur in plaats van te koop


Bron: Stad Gent