›› Home ›› Nieuws

Plannen klaar voor nieuw schoolgebouw en internaat op Henri Storyplein

13 juni 2022

De plannen voor het nieuwe schoolgebouw en internaat op het Henri Storyplein in Nieuw Gent worden vandaag aan de buurt voorgesteld. Het gaat om duurzame passiefbouw met een ontwerp dat kinderen centraal zet. De werken starten in 2023 en moeten in 2025 afgerond zijn.


88 schoolplaatsen en 56 plekken op internaat

De Stad Gent bouwt een nieuw schoolgebouw en nieuw internaat op het Henri Storyplein in Nieuw Gent. Dat gebeurt op de plek van de gesloopte gebouwen aan de zijkant van het wijkpark. Alle grote bomen blijven staan. Het schoolgebouw zal plaats bieden aan Freinetschool De Sassepoort - Spoor 9, een stedelijke school voor bijzonder lager onderwijs die momenteel nog gehuisvest is in verouderde gebouwen in de Bevelandstraat. Er zal plaats zijn voor 88 leerlingen.

Het stedelijke internaat voor kleur- en lager onderwijs heeft vandaag al een vestiging op het Henri Storyplein, maar de afdeling van de Brugse Poort verhuist van de oude gebouwen in de Olijfstraat naar het nieuwe gebouw op het Storyplein. Daar zal er plaats zijn voor 56 kinderen.

"De nieuwe school en het internaat bieden onderwijs en onderdak op maat van onze leerlingen. De aanwezigheid van de school en het internaat op dezelfde locatie is een troef. Met de uitbreiding van de capaciteit op het internaat komen we ook tegemoet aan een bestaande nood.Evita Willaert, schepen van Onderwijs" - Evita Willaert, schepen van Onderwijs


Gedeelde ruimte en duurzame passiefbouw

Bij de opmaak van het ontwerp is er extra aandacht gegaan naar de specifieke noden van kinderen en van de buurt. Zo is er geopteerd voor een prikkelarme afwerking en wordt een stuk van het gebouw ook publiek. In het schoolgebouw komen er verschillende jeugdlokalen. De school, jeugdverenigingen en de buurt zullen ook enkele ruimtes kunnen delen.

Het gaat om duurzame passiefbouw. Zo zal er geen gasaansluiting zijn, maar wordt alle energie opgewekt met warmtepompen en zonnepanelen. De Stad Gent kiest ook voor duurzame materialen, zoals aluminium buitenschrijnwerk, gevelstenen, vloertegels en linoleum. Tot slot gaat er extra aandacht naar gezonde lucht. Er komt een innovatief ventilatiesysteem dat zich aanpast aan het aantal personen in de ruimte.

"Gedeeld ruimtegebruik en energieneutraliteit zijn een prioriteit in onze stad. Met dit gebouw zijn we klaar voor de toekomst. We investeren in toekomstgerichte gebouwen en in de toekomst van jongeren." - Hafsa El-Bazioui, schepen van Facilitair Management


Infomarkt voor de buurt

Buurtbewoners kunnen vandaag, op maandag 13 juni 2022, tijdens een infomarkt de plannen inkijken. Daarna wordt een omgevingsvergunning aangevraagd. Als alles goed gaat, beginnen de werken in 2023 en worden de gebouwen in gebruik genomen in 2025.

De investering bedraagt in totaal ongeveer 10.700.000 euro. Daarbij wordt 71,5 procent van de kosten van het internaatsgebouw en 81,5 procent van het schoolgebouw gesubsidieerd door Agion, het Vlaams agentschap voor infrastructuur in het onderwijs.


Bron: Stad Gent