›› Home ›› Nieuws

Zeven leegstaande woningen opgeknapt en klaar voor sociaal verhuur

29 juni 2022

Om meer betaalbare woningen te realiseren, heeft de Stad Gent de aankoop en renovatie gefinancierd van zeven leegstaande woningen. Citynest heeft ze gerenoveerd en ze worden nu aan een sociale prijs verhuurd via het Sociaal Verhuurkantoor Gent. Het pilootproject krijgt ook een vervolg. In opdracht van de Stad gaat sogent op zoek naar een private ontwikkelaar om nog eens achttien leegstaande woningen te renoveren.

Eind vorig jaar gaf stadsontwikkelingsbedrijf sogent zeven verkommerde, leegstaande woningen voor 39 jaar in erfpacht aan Citynest. Alle woningen kregen via Citynest een grondige, energiezuinige renovatie en zijn nu klaar. Het Sociaal Verhuurkantoor Gent (SVK) verhuurt de woningen aan een sociaal tarief.

Met de renovatie van deze eerste zeven woningen slaan we een aantal vliegen in één klap: we brengen verkommerde woningen terug op de markt, via het SVK kunnen we ze sociaal verhuren én via de erfpachtformule blijven ze op langere termijn beschikbaar voor het woonbeleid. Extra troef is dat het hier over woningen gaat voor grote gezinnen.Tine Heyse, schepen van Wonen

De woning in de Jan Delvinlaan werd het meest ingrijpend gerenoveerd. Daar werd het gelijkvloers volledig opengewerkt tot één leefruimte. De woning is geschikt voor een groot gezin van zeven tot tien personen. Er werden in alle woningen ook extra inspanningen geleverd op het vlak van ontharding en vergroening. Daarnaast werd ook ingezet op extra isolatie en kreeg elke woning zonnepanelen. Alle panden werden opgeleverd volgens het BEN-principe en hebben een EPC-score onder de 100.

Schepen van Stadsontwikkeling en voorzitter sogent Sami Souguir: "Het pilootproject krijgt nog een vervolg. Sogent lanceert een nieuwe oproep naar private ontwikkelaars om renovatiewerken uit te voeren aan achttien woningen in Gent en Ledeberg. Deze woningen worden in erfpacht gegeven voor vijftig jaar, eveneens met de voorwaarde dat ze verhuurd worden via het Sociaal Verhuurkantoor Gent."

Het gaat om acht woningen in de Abrikoosstraat, zeven in de Kasteellaan en twee in de Langestraat in Ledeberg. Er is ook een nieuwbouwwoning voorzien op een braakliggend perceel in de Ledebergstraat in Ledeberg. Geïnteresseerde projectontwikkelaars kunnen tot 8 juli 2022 om 12 uur een aanvraag tot deelname indienen op de website van sogent.


Bron: Stad Gent