›› Home ›› Nieuws

Textielverleden rode draad doorheen nieuw wandelplan Rabot

30 juni 2022

Het Rabot heeft voortaan een eigen wandelplan, met het textielverleden als rode draad. Het wandelplan vertelt de wijkgeschiedenis aan de hand van een geïllustreerde 'stoet' met een mix van historische personen en gebeurtenissen.

Historica Tina De Gendt verdiepte zich samen met een enthousiaste groep herinneraars in tegel H17 van de luchtfoto van het STAM: de wijk Rabot. Dat resulteerde in een tijdelijke expo die momenteel op het STAMplein loopt. De Stad Gent heeft op basis van al die informatie nu een wandelplan ontwikkeld samen met Nicolas Maréchal, die ook het Nachtplan van de Gentse Feesten maakt.

Ongeveer een eeuw leefden de Rabotiens op het ritme van de weefgetouwen: allemaal samen naar het werk, naar huis, samen op café en naar de Sint-Jozefkerk. Het textielverleden loopt als een rode draad doorheen elk huis, elk verhaal, elke straat. Daarnaast zijn er in het Rabot maar liefst veertien religieuze gebedsruimtes. Acht kerken, vijf moskeeën en een boeddhistische tempel liggen verspreid doorheen de wijk, vaak verborgen en onbekend.

Schepen van Cultuur Sami Souguir: "Het wandelplan neemt je mee doorheen de geschiedenis van het Rabot, langs de vele markante en interessante plekken in de wijk zoals de verschillende industriesites."

"Ik denk dat een pak Gentenaars de Rabotwijk niet zo goed kennen, maar deze wijk heeft ongelooflijk veel te bieden. Het wandelplan koppelt op een originele wijze het rijke heden en verleden aan elkaar. Ideaal voor een boeiende wandeling deze zomer." - Filip Watteeuw, schepen van Monumenten en Archief

Wie het wandelplan omdraait, ziet een geïllustreerde 'stoet' van de geschiedenis, een mix van historische personen en gebeurtenissen in het Rabot. Illustratrice Helene Lespagnard brengt alles in beeld, van het ontstaan van de torentjes op de stadswal tot de vraag rond de herbestemming van de Sint-Jozefkerk.

Download het nieuwe wandelplan Rabot

Het plan is gratis en is onder meer te verkrijgen in de Stadswinkel en in het infokantoor van Visit Gent.


Bron: Stad Gent