›› Home ›› Nieuws

Daken Huis van Alijn na 15 maanden werk zo goed als nieuw

8 september 2022

Het gebouw is al een tijdje uit de steigers, maar de dakwerken aan het Huis van Alijn aan de Kraanlei zijn nu volledig afgerond. Liefst 1.500 vierkante meter dak werd gerestaureerd. Het grootste deel van de welbekende, rode dakpannen werd gerecupereerd.

Het Huis van Alijn ligt in hartje Gent, logistiek geen eenvoudige opdracht om er grootschalige dakwerken te organiseren. Als extra moeilijkheid moest het gebouw toegankelijk blijven tijdens de werken. Als historisch en beschermd monument moest het 'stadsgezicht' van het gebouw bovendien bewaard blijven. 

"We hebben zoveel mogelijk met oorspronkelijke materialen gewerkt. We recupereerden dan ook het grootste deel van de dakpannen. Goed voor het klimaat, goed voor het historisch karakter van het gebouw én kostenbesparend." - Hafsa El-Bazioui, schepen van Facilitair Management

Alle iconische tegelpannen aan de buitenzijde van het gebouw werden hergebruikt. Aan de binnenkant kwamen volledig nieuwe tegelpannen. Naast de daken werden ook dakdichtingen, schouwen, regenwaterafvoeren en enkele ramen volledig vernieuwd. In totaal gaat het om 1.500 vierkante meter aan gerestaureerde daken.

Schepen van Cultuur Sami Souguir: "Ons Huis van Alijn kan er weer voor heel wat jaren tegen dankzij deze broodnodige werken. Onze collectie en tentoonstellingsruimtes zijn nu optimaal beschermd tegen weer en wind. Intussen loopt ook de studie- en ontwerpopdracht voor de toekomstige renovatie van het museum."


Praktisch

Aannemer: Arthur Vandendorpe NV
Kostprijs: 1.555.000 euro incl. btw
Start van de werken: 1 juni 2021
Bezoek de expo 'Licht uit. Pop op': https://huisvanalijn.be/nl/agenda/licht-uit-pop-op
Adres: Huis van Alijn, Kraanlei 65, 9000 Gent


Bron: Stad Gent