›› Home ›› Nieuws

MSK laat blinden aan kunst voelen

24 januari 2019

Vanaf 24 januari 2019 kunnen bezoekers in het Museum voor Schone Kunsten Gent (MSK) ook met hun handen aan kunst komen. Voor ‘Het goede huis’ (1926) van de Belgische kunstenaar Gustave De Smet lanceert het museum een eerste voelplaat permanent in de vaste collectie.

Dankzij deze voelplaat kan de blinde of slechtziende bezoeker zich een beeld vormen van het schilderij. In de toekomst zal het museum verder investeren in zulke voelplaten, zodat ook blinde en slechtziende bezoekers enkele topstukken uit de collectie kunnen ontdekken.


Kunst zichtbaar maken voor blinden en slechtzienden

Het MSK organiseert al jaren activiteiten waarbij blinden en slechtzienden kunnen kennismaken met de collectie of met een tijdelijke tentoonstelling. Gespecialiseerde gidsen geven dan een rondleiding met zelf ontwikkelde voelelementen zoals reliëfkaartjes. Vorig jaar werd dit aanbod een maandelijks gebeuren, waarbij ook echt gewerkt wordt in het museumatelier. Daar gaan de blinden en slechtzienden bijvoorbeeld aan het tekenen, boetseren of maken ze collages. Op die manier wil het museum zoveel mogelijk drempels wegwerken in het beleven van kunst.

Nu neemt het museum ook een eerste voelplaat op in de permanente collectiepresentatie, voor het kunstwerk ‘Het goede huis’ van Gustave De Smet (1926). Met deze voelplaat, vervaardigd uit polyurethaan hars, 3D-gefreesd, kan de blinde of slechtziende bezoeker zich een beeld vormen van het schilderij. Dat kan voortaan individueel, zonder gids, want een toelichting in braille geeft de bezoeker meteen meer uitleg bij het kunstwerk. De voelplaat voor 'Het goede huis' is de eerste voeltoepassing in een zaal van het MSK. Er zijn ook plannen om voor andere kunstwerken een voelplaat te ontwikkelen, zodat ook blinde en slechtziende bezoekers enkele topstukken uit de collectie kunnen ontdekken. De plaat biedt meteen ook voor andere museumbezoekers een extra manier om met de collectie in interactie te gaan. Want wie wil nu niet eens aan een kunstwerk kunnen voelen?

De voelplaat werd ontwikkeld door Rémy Closset, die al meer dan 10 jaar actief is in het toegankelijk maken van musea voor blinden. Hij doet dit vanuit zijn eigen visuele beperking. Deze biedt hem, zoals hij zelf zegt, 'inside'-ervaring met hoe hij kunst op de beste manier kan omzetten in tactiele toepassingen. Hij werkte hiervoor al nauw samen met 10 musea in Frankrijk en België.

Schepen van Cultuur Sami Souguir: "De werking voor blinden en slechtzienden maakt deel uit van het programma ‘MSK op maat’. Onder die noemer werkt het museum sinds twee jaar een divers aanbod uit voor verschillende doelgroepen: mensen met dementie, personen met een anderstalige achtergrond, jongeren, gezinnen of kinderen met bijzondere behoeften... Op die manier wil het MSK een laagdrempelig museumbezoek mogelijk maken voor iedereen, ook voor bezoekers met specifieke noden."


foto: © Stad Gent