• Sami Souguir

    Schepen van Cultuur, Stadsontwikkeling en Ruimtelijke Planning

›› Home ›› Nieuws

Opnieuw volwaardige Museumnacht, ook GUM doet voor het eerst mee

22 november 2022

Na twee coronajaren krijgt Museumnacht weer een volwaardige editie. Iedereen kan op 1 december 2022 gratis 10 Gentse musea bezoeken, zonder tickets of reservatie. Het Gents Universiteitsmuseum (GUM) doet voor het eerst mee. Het Huis van Alijn verzorgt de Kindermuseumnacht met een game night for kids.

Museumnacht is terug. Op donderdag 1 december van 18 uur tot 1 uur kan iedereen gratis terecht in 10 Gentse musea, zonder tickets of reservatie.

Schepen van Cultuur Sami Souguir: "Museumnacht zorgt elk jaar voor een unieke sfeer in onze musea. Het mag allemaal wat losser dan een klassiek museumbezoek. Na een afgelaste editie en een light-editie kunnen we nu eindelijk weer op volle kracht een Museumnacht beleven, ook in het GUM."

Het GUM sluit zich voor het eerst aan bij de Museumnacht. Daar kunnen bezoekers vulvadoodles leren tekenen, naar aanleiding van de tentoonstelling 'Phallus, Norm & Vorm'. Ook de nabijgelegen Plantentuin zet de deuren open. De wereld van Kina: Het Huis focust dan weer op elementen uit de natuurhistorische collectie die verwijzen naar seksualiteit.


Sport, spel en muziek

In het STAM staat Museumnacht in het teken van de nieuwe expo 'SkYline. Hoogbouw in de Lage Landen', Er is een spel 'hoger, lager' en karaoke. Het S.M.A.K. zorgt voor performance, dans en muziek die past bij een bezoek aan de expo 'Philippe Van Snick: dynamic project' en de werken van Rose Wylie. Het MSK zorgt dan weer voor feestmuziek tijdens een silent disco.

Het Huis van Alijn wordt voor Museumnacht een spelparadijs met flipperkasten, een levensgrote tetris, volks- en gezelschapsspelen. Er is ook de Kindermuseumnacht van 16 uur tot 20 uur met vier op een rij of poppen op zolder, uiteraard met Pierke van Alijn.

In het Industriemuseum wordt dan weer gefietst. In het kader van 'Burn. Van brandgevaar tot burn-out' fietsen ze daar al de spanning uit hun lijf met Spinning Jenny. Voor de humoristische toets moeten de liefhebbers dit jaar in de Sint-Pietersabdij zijn. Wouter Deprez probeert in de expo 'Grote mensen die ik kende toen ik klein was' de volwassenen uit het dorp van zijn jeugd te begrijpen in warme verhalen.


Zelf bijdragen

In het Museum Dr. Guislain kan iedereen bijdragen aan een collectieve macramé, of kijken hoe kunstenaars textiel en kledij gebruiken in de tentoongestelde werken in 'Mirror Mirror'. Ook in Kunsthal Gent kunnen bezoekers actief deelnemen aan de performancemarathon georganiseerd door Nein. Ook de werken van Pei-Hsuan Wang en Ben Benaouisse of de vaste tentoonstelling van contemporaine artiesten zijn te bezichtigen. Design Museum Gent is deze editie niet van de partij wegens nog gesloten voor renovatie.

De musea gaan dicht om 1 uur, maar wie er nog niet genoeg van heeft, kan verder feesten in Café Charlatan tot 6 uur. Er is keuze tussen techno of een all girls line-up.

Het volledige programma op degentsemusea.be/museumnacht


Bron: Stad Gent