›› Home ›› Nieuws

STAM opent expo 'Skyline. Hoogbouw in de Lage Landen'

23 november 2022

De nieuwe tijdelijke expo in het STAM, die komende vrijdag de deuren opent, onderzoekt de evolutie en betekenis van de skylines van de Lage Landen in het algemeen en van Gent in het bijzonder. Via schetsen, maquettes, schilderijen en afbeeldingen krijgen bezoekers een panoramisch overzicht.

De najaarstentoonstelling van het Gentse stadsmuseum STAM is een samenwerking met Museum Rotterdam en draagt de titel 'Skyline. Hoogbouw in de Lage Landen'. De expo start op 25 november 2022 en loopt tot 21 mei 2023. Via maquettes, schilderijen, afbeeldingen en zelfs legodozen leren bezoekers meer over bekende en minder bekende stadssilhouetten. Uiteraard speelt naast Rotterdam ook Gent een grote rol in de expo.

Schepen van Cultuur en Stadsontwikkeling Sami Souguir: "Gent is een stad met een heel herkenbaar silhouet dankzij onze drie middeleeuwse torens. Deze expo belicht onder andere het moeilijke evenwicht tussen het historisch karakter van een stad enerzijds en de nood aan moderne architectuur anderzijds. De expo daagt je uit om met een andere blik naar onze skyline te kijken."

De expo toont heel wat unieke stukken die verwijzen naar de Gentse skyline. Van het Gentse belfort zijn er bijvoorbeeld uitzonderlijke 17de-eeuwse ontwerptekeningen te zien waarvan er een aantal op de Vlaamse topstukkenlijst staan. Ze mogen slechts tijdelijk het archief uit omdat ze te fragiel zijn. Maar bezoekers kunnen net zo goed genieten van een ontwerpaffiche van Leon Spilliaert voor de Gentse wereldexpo of van een 18de-eeuwse blik op de Gentse skyline.


Voor elk wat wils

De expo belicht niet alleen historische torens, maar ook moderne wolkenkrabbers. Van de sociale woontorens in Gent en de kantoortorens van Rotterdam tot de Tribune Tower in Chicago en de Burj Khalifa in Dubai, er is voor elk wat wils. En voor kinderen zijn er heel wat doe-elementen onder de noemer #doedeskyline.

Bij de expo hoort een uitgebreid programma van publieksnocturnes, film (i.s.m. KASKcinema en Muziekcentrum De Bijloke), lezingen en workshops in het thema 'hoogbouw'. Het programma komt binnenkort online.


Bron: Stad Gent