›› Home ›› Nieuws

Van kastelen en kerken naar Tech Lane: ook Zwijnaarde heeft erfgoedwandeling

26 januari 2023

'Een half dagske Zwijnaarde' wordt komende zaterdag officieel ingewandeld. Zwijnaarde is daarmee de zesde Gentse deelgemeente of wijk met een erfgoedwandeling. De tocht voert je langs statige kastelen en kerken naar het technologische hart van Gent: Tech Lane.

Voor de Brugse Poort, Sint-Denijs-Westrem, Wondelgem, Mariakerke en Sint-Amandsberg zijn er al erfgoedwandelplannen beschikbaar. Nu is het de beurt aan Zwijnaarde: de erfgoedwandeling voor de deelgemeente wordt komende zaterdag 28 januari 2023 officieel ingewandeld. Het plannetje is vanaf vandaag ook hier gratis te downloaden.

De wandeling leidt je via een aangename route naar de belangrijkste lokale monumenten en historische haltes. Niet alleen langs de talrijke kastelen, zoals het Kasteel van Zwijnaarde, kasteel Nieuwenhove en kasteel Rijvissche, maar ook langs pakweg Het Gouden Hoofd, waar al sinds de 17de eeuw een herberg is, of de Sint-Niklaaskerk met pastorij en kerkhof.

Schepen van Cultuur Sami Souguir: "Zwijnaarde is al de zesde wijk of deelgemeente die een erfgoedwandelplan heeft. Zwijnaarde heeft niet alleen een verrassend boeiende geschiedenis, met Tech Lane is het ook zijn tijd ver vooruit qua baanbrekend onderzoek. Dat maakt een erfgoedwandeling door Zwijnaarde een unieke belevenis"

De wandeling gaat ook langs 'Tech Lane'. Het Technologiepark Zwijnaarde van de UGent is dan ook belangrijk voor de deelgemeente én voor de hele stad: het heeft een oppervlakte van 52 hectare en brengt de academische wereld en de bedrijfswereld samen. Ook het Eiland Zwijnaarde aan de andere oever van de Schelde zal er binnenkort deel van uitmaken.


Bron: Stad Gent