›› Home ›› Nieuws

CoGent-box sluit tournee door de wijken af met slotfeest in Tolhuispark

9 februari 2023

De CoGent-box sluit zondag zijn tournee door de wijken af met een slotfeest in het Tolhuispark. Bezoekers kunnen heel wat CoGent-projecten testen, van een interactieve photobooth tot een bord- en boksspel, en uiteraard zijn er nieuwe Gentse verhalen te bewonderen in de box zelf.

De CoGent-box, het fysieke verlengstuk van de Collectie van de Gentenaar, deed drie locaties aan: Wondelgem, Watersportbaan-Ekkergem en Sluizeken-Tolhuis-Ham, telkens voor drie maanden. Die tournee wordt nu afgesloten met een slotfeest in het Tolhuispark. Iedereen is zondag 12 februari vanaf 13 uur welkom om de box een laatste keer te ontdekken. Het laatste verhaal dat werd toegevoegd focust op de Sleepstraat en zijn vele ondernemers.

Er zijn tijdens het slotfeest ook heel wat CoGent-projecten te ontdekken, zoals een interactieve photobooth om je in de collectie te 'face swappen' of een bord- en boksspel van sociaal innovatiebureau iDrops. Er is ook een digitale borduurmachine die erfgoedbeelden op zakdoeken borduurt. Het zijn slechts enkele van de dertien CoGent-projecten die financiële steun krijgen vanuit het cocreatiefonds van de Stad Gent.

De CoGent-box stopt na het slotfeest met touren, maar verdwijnt niet. De 180 graden-wall en de interfaces zullen een definitieve plek krijgen in DING, de nieuwe vleugel van Design Museum Gent die in 2025 de deuren opent. In afwachting wordt nog naar een tussentijdse stek gezocht. Intussen blijft de Collectie van de Gentenaar groeien. De resultaten van het gehele project worden deze zomer voorgesteld.

"Heel wat Gentenaars brachten een bezoekje aan de CoGent-box om hun eigen verhaal of object aan de collectie toe te voegen. Intussen bevat die al meer dan 70.000 stukken. Dat bewijst dat de 'Collectie van de Gentenaar' een verhaal is dat we samen schrijven." - Mathias De Clercq, burgemeester

Programma van het slotfeest van de CoGent-box

Cocreatiefonds: 13 geselecteerde projecten

De 'Collectie van de Gentenaar' is een initiatief van de Stad Gent, Design Museum Gent en District09 samen met STAM, Huis van Alijn, Industriemuseum Gent, UGent, Inuits, Fisheye, Chase Creative, Meemoo, Studio Dott en iDROPS. Het wordt mee gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling via het initiatief Urban Innovative Actions (UIA) en de Vlaamse Overheid.


Bron: Stad Gent