›› Home ›› Nieuws

Stem mee voor drie nieuwe beiaardliedjes

27 februari 2023

Wie dat wil, kan tot en met zondag 12 maart 2023 drie nieuwe beiaardliedjes kiezen uit een lijst van tien via stad.gent/beiaardpoll. 'Klokke Roeland' blijft opnieuw behouden. Intussen krijgt de enorme koperen speeltrommel van de beiaard een grondige poetsbeurt.

De beiaard van het belfort speelt elke dag tussen 8 en 22 uur elk kwartier automatisch een liedje. Al twee jaar lang genieten voorbijgangers naast Klokke Roeland ook van 'In mijn stroatje' van Walter De Buck, 'We zullen doorgaan' van Ramses Shaffy en 'Twee meisjes' van Raymond van het Groenewoud. Maar het is tijd voor iets nieuws, want om de twee jaar krijgt de beiaard een onderhoudsbeurt, en dat is traditioneel ook het moment waarop de stadsbeiaardier de speeltrommel 'versteekt'. Liedjes kiezen kan via stad.gent/beiaardpoll. De liedjes werden al ingespeeld op een digitale beiaard en zijn online te beluisteren.


De tien liedjes

  • Christine, Will Ferdy
  • I Don't Wanna Dance, Lady Linn
  • Joe, Meskerem Mees
  • Les Yeux De Ma Mère, Arno
  • Bohemian Rhapsody, Freddy Mercury/Queen
  • Canon in D, Johann Pachelbel
  • Rosalie Mijnen Bon Amie, Walter De Buck
  • La Califfa, Ennio Morricone
  • What's a Woman, Vaya Con Dios
  • Leef, André Hazes Jr.


Schepen van Cultuur Sami Souguir: "Klokke Roeland houden we als vaste waarde. We laten iedereen kiezen uit een ruime mix van nummers waar iedereen zijn gading in kan vinden, van Gentse klassiekers als Rosalie van Walter De Buck tot recente hits als Joe van Meskerem Mees."

"Met het team van Historische Huizen vertrekken we van een lange lijst suggesties, maar liedjes met te veel percussie en baslijnen vallen jammer genoeg uit, en ook hiphop is moeilijk te vertalen naar een beiaard. Maar we zijn er toch in geslaagd om tien sterke nummers voor te stellen." - Kenneth Theunissen, stadsbeiaardier


Versteken en opblinken

Het versteken of programmeren van de 360 jaar oude speeltrommel is een minutieus werkje. De klokken worden immers aangedreven door een trommel met 17.500 gaatjes met in elk gaatje een pinnetje die een signaal aan de hamers geeft. Kenneth Theunissen, de beiaardier, begint er dit jaar aan op zondag 2 april. Tegen Witte Donderdag op 6 april moet de trommel speelklaar zijn om met Pasen de nieuwe liedjes te spelen.

Dit jaar staat er bovendien iets speciaals op het programma. De gigantische koperen speeltrommel wordt helemaal opgepoetst. Dat werkje wordt geklaard op woensdag 29 en donderdag 30 maart, nadien zal de trommel oogverblindend blinken.


Bron: Stad Gent