›› Home ›› Nieuws

Renovatie pastorijwoning in Dampoortwijk zo goed als klaar

17 maart 2023

De renovatie van de pastorijwoning in de Dampoortwijk is zo goed als klaar. Vzw Pastory zal de pastorij beheren en zorgt nu voor de verdere afwerking van deze ontmoetingsplek voor de buurt. Later dit jaar opent ook de vernieuwde Heilig Hartkerk de deuren.

Na ruim een jaar werken is de pastorijwoning in de Dampoortwijk af, of toch bijna. Sogent en vzw Pastory spraken immers bij het begin van het project af dat sogent enkel de grote ruimtelijke ingrepen op zich zou nemen.

Schepen van Stadsontwikkeling en voorzitter sogent Sami Souguir: "Bij de renovatie werd sterk ingezet op het behoud van bestaande elementen. Zo werden recuperatiestenen uit de eigen afbraakwerken gebruikt, kregen de oude cementtegels een nieuwe plek in de inkom van de achterbouw, en werd de bestaande plankenvloer op de eerste verdieping behouden."

De vzw zorgt nu voor de verdere afwerking, het gaat bijvoorbeeld over de schilderwerken in het hoofdgebouw en het schuren en vernissen van de bestaande vloeren. Eens deze werken achter de rug zijn, opent de vernieuwde pastorij echt de deuren. De vzw richt zich vooral op activiteiten die kleinere ruimtes en een huiselijke sfeer vragen, zoals co-werken en vergaderen. Er komt ook een buurtliving.

"Met de pastorij beschikt de Dampoortwijk over een nieuwe laagdrempelige ontmoetingsplek voor de buurt. Dat is wat stadsvernieuwing hoort te doen: mensen samenbrengen, samenleven bevorderen en wijkinitiatieven stimuleren." - Mathias De Clercq, burgemeester

Ook het buurtnestje, een laagdrempelige ontmoetingsplek van de Stad Gent, verhuist naar de pastorij en wordt op die manier toegankelijker en zichtbaarder in de wijk. Als centrale plek zorgt het buurtnestje voor een nauwere samenwerking tussen verschillende wijkorganisaties.

"Buurtbewoners dachten mee na over de plannen én staken zelf de handen uit de mouwen. Zo konden we samen een kloppend hart creëren voor de Dampoortwijk. Het beheer blijft met Pastory, een wijkorganisatie voor en door buren, in handen van de mensen zelf. Een prachtig voorbeeld van hoe we samen de stad maken." - Astrid De Bruycker, schepen van Participatie


Heilig Hartkerk klaar rond de zomer

De werken aan de Heilig Hartkerk zijn nog volop bezig. De zuidgevel is al helemaal gerenoveerd en de nieuwe boogvormige openingen zorgen voor een connectie met de pastorijtuin. Aan de noordgevel mag de buurt hetzelfde verwachten. In de kerk is de nieuwe houtstructuur al te zien. Als alles volgens de huidige planning verloopt, zullen de werken aan de kerk rond de zomer klaar zijn.


Wat voorafging

De renovatie van de pastorij en de kerk maakt deel uit van het stadsvernieuwingsproject En Route en wordt mogelijk gemaakt met 800.000 euro financiële steun vanuit EFRO, het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Het ontwerp voor de Heilig Hartsite is van de hand van De Smet Vermeulen architecten en Tractebel Engineering. Aannemer Monument Vandekerckhove startte in december 2021 met de renovatiewerken van het pastorijgebouw en die zijn nu afgerond.


Bron: Stad Gent