›› Home ›› Nieuws

Twijn- en spinmolen van Industriemuseum blijken oudste ter wereld

27 maart 2023

Na een uniek wetenschappelijk onderzoek van ruim drie jaar blijkt dat twee topstukken van het Industriemuseum Gent, de Twijnmolen en de spinmolen ‘Mule Jenny’, de oudste exemplaren ter wereld zijn. Voor het eerst werd ook de werking van de Twijnmolen volledig doorgrond.

Al sinds 2020 zijn de Twijnmolen en Mule Jenny, twee topstukken van het Industriemuseum Gent, het voorwerp van doorgedreven wetenschappelijk onderzoek. Uitzonderlijk, want het is de eerste keer dat het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium zich op die manier over industrieel erfgoed buigt. Daarvoor was die eer vooral weggelegd voor grote kunstwerken zoals bijvoorbeeld het Lam Gods.

Het onderzoek, dat onder meer technische analyse, x-stralen en jaarringonderzoek met literatuurstudie combineert, is nu afgerond. Daaruit blijkt dat de Twijnmolen, waarmee gesponnen draden in elkaar verstrengeld of 'getwijnd' worden, uit eind 18de eeuw stamt en de oudste nog bewaarde molen in zijn soort is. Na een studie van alle onderdelen en tandwielen hebben onderzoekers ook voor het eerst een handleiding kunnen samenstellen, want historische beelden van de Twijnmolen in werking zijn er niet.

Schepen van Cultuur Sami Souguir: "Beide topstukken, die al meer dan 100 jaar deel uitmaken van de collectie van de Stad Gent, hebben veel geheimen prijsgegeven. Van de Twijnmolen weten we nu voor het eerst hoe hij écht werkt, en zowel de Twijnmolen als de Mule Jenny blijken de oudste ter wereld te zijn."

Ook de Mule Jenny, de bekende Engelse spinmachine, blijkt het oudste nog bewaarde exemplaar in zijn soort. Wellicht gaat het echter niet om de legendarische Mule Jenny die in 1798 door Gents ondernemer en industrieel spion Lieven Bauwens onderdeel per onderdeel van Engeland naar het vasteland werd gesmokkeld. Wel is het exemplaar mogelijk de allereerste machine die in Gent door Bauwens werd ineengezet, wellicht rond 1810, en zo de Gentse katoenindustrie in gang zette.

Zowel de Twijnmolen als de Mule Jenny maken deel uit van de hoofdtentoonstelling van het Industriemuseum Gent, 'Over mensen en machines', en zijn te bezichtigen tijdens de openingsuren.


Bron: Stad Gent