›› Home ›› Nieuws

Beiaard krijgt poetsbeurt in afwachting van nieuwe liedjes

29 maart 2023

Een gespecialiseerd team is begonnen aan het oppoetsen van de 360 jaar oude beiaardtrommel in het Belfort. Na de poetswerken worden de drie nieuwe beiaardliedjes geïnstalleerd die de Gentenaars onlangs kozen.

Het Gentse Belfort huisvest een van de grootste en oudste speeltrommels ter wereld. Om hem voor de klokken speelklaar te maken, werden destijds met de hand 17.600 gaatjes in de trommel gevijld. In ieder gaatje past een pinnetje en die pinnetjes geven het signaal aan de hamers die tegen de klokken slaan.

Schepen van Cultuur Sami Souguir: "De trommel krijgt nu een flinke poetsbeurt. Dat gebeurt tijdens de versteekperiode, wanneer alle speelpinnen van de trommel verwijderd zijn. Normaal gezien duurt dat 'versteken' één week maar door het poetsen zal de beiaard een weekje langer zwijgen dan gewoonlijk."

Het poetswerk is immers heel arbeidsintensief, omdat alles manueel moet gebeuren om geen schade aan te brengen. Er wordt uiterst voorzichtig te werk gegaan. De firma Clock-o-Matic gebruikt speciale producten in combinatie met water. De niet-bronzen onderdelen worden dan weer behandeld met microkristallijne metaalwas.


Nieuwe liedjes vanaf Pasen

Om de twee jaar laat de beiaard nieuwe liedjes weerklinken boven de binnenstad. De Gentenaars kozen deze keer voor Bohemian Rhapsody van Queen, Les yeux de ma mère van Arno en I don't wanna Dance van Lady Linn. Vanaf zondag 2 april start de beiaardier met het 'herprogrammeren' van de speeltrommel door de metalen pinnen te 'versteken'. Tegen Witte Donderdag (6 april) moet de trommel speelklaar zijn en op Pasen zullen de nieuwe liedjes voor het eerst te horen zijn.


Bron: Stad Gent