• Sami Souguir

    Schepen van Cultuur, Stadsontwikkeling en Ruimtelijke Planning

›› Home ›› Nieuws

Van flippo's tot Friends: expo in Huis van Alijn dompelt je onder in de nineties

19 juni 2023

In het Huis van Alijn, het museum van het dagelijks leven in Gent, opent op zaterdag 24 juni de gloednieuwe expo 90's. Van flippo's tot VHS-tapes en Windows 98, het museum neemt bezoekers mee op een nostalgische trip. Want de nineties zijn helemaal terug van weggeweest.

De nieuwe expo in het Huis van Alijn dompelt bezoekers onder in de jaren negentig. Van populaire muziek tot onvergetelijke videoclips en iconische scènes uit tv-series en films, het is allemaal te zien en te beluisteren. Veel bezoekers zullen zich nostalgisch voelen bij het zien van een paar Buffalo-schoenen, een collectie flippo’s of VHS-tapes. 

Maar het is niet al nostalgie wat de klok slaat. Getuigenissen over reizen, werken, het uitgaansleven en de impact van technologie maken duidelijk hoe de jaren negentig door iedereen anders beleefd werden. Nieuwsfragmenten en krantenartikels belichten de belangrijke gebeurtenissen in de wereld op politiek, economisch en technologisch vlak.

Schepen van Cultuur Sami Souguir: "De jaren 90, dat is het laatste decennium waarin je nog echt onbereikbaar kon zijn. Bellen deed je via de vaste lijn of met een telefoonkaart in de telefooncel. Veel Gentenaars herinneren zich vast nog de files aan de telefooncellen in de studentenbuurt."

De expo probeert ook een antwoord te formuleren op de populariteit van het decennium vandaag de dag. Want de nineties-revival is onmiskenbaar, zelfs bij jongeren die toen nog niet geboren waren. Zo fotografeerde Matthieu Graff voor deze expo jongeren in nineties-outfits in de Antwerpse en Gentse straten.

"Omdat de jaren negentig nog niet zo lang geleden zijn, hebben veel mensen nog persoonlijke herinneringen en spullen. Het Huis van Alijn is het eerste museum dat actief collectie verzamelt over het dagelijks leven in de jaren negentig en er een expo over maakt." - Ann Van Nieuwenhuyse, directeur Huis van Alijn

Persdossier Expo 90's

Persbeelden Expo 90's

Website 90's


Bron: Stad Gent