• Sami Souguir

    Schepen van Cultuur, Stadsontwikkeling en Ruimtelijke Planning

›› Home ›› Nieuws

Es da uuk Gensch? 'Week van het Gents' op zoek naar het Gents van vandaag

27 oktober 2023

Tijdens de Week van het Gents, van 26 november tot en met 10 december, staan overal in Gent tal van activiteiten op het programma: van poppenkast en volkstheater tot rondleidingen en een 'culinair eksposee'. Als klap op de vuurpijl is er een kinderzangfeest met Gentse liedjes in De Bijloke. De rode draad is de zoektocht naar 'het Gents van vandaag'.

De achtste editie van de Week van het Gents vindt plaats van 26 november tot en met 10 december 2023 en focust op het gebruik van het Gents vandaag, met als slagzin 'Es da uuk Gensch?'. Is het Gents van de jongeren nog echt Gents? 'Perfesser Gensch' Peter Van Haelter bevraagt daarvoor zowel ouderen in vijf lokale dienstencentra als jongeren in vijf klassen van verschillende middelbare scholen. Tijdens de Week van het Gents gaan de junioren en senioren vervolgens quizzen om de opgedane kennis aan de realiteit te toetsen. Maar het Gents wint altijd...

Schepen van Cultuur Sami Souguir: "We moeten blijven inzetten op het behoud van het Gents, wat toch een belangrijk stuk van onze stadsidentiteit is. Wie naar de vele activiteiten van de Week van het Gents komt, zorgt er mee voor dat het Gents blijft leven."


Openingsfilm 'Leef je droom'

Voor de opening van de Week staat in de Minardschouwburg op 26 november de film 'Leef je droom' op het programma naar aanleiding van 'Luk De Bruyker 70'. Hij vertelt in de film over zijn leven en zijn tweede thuis, Venetië. Op 4 december kan iedereen De Bruyker vervolgens aan het werk zien tijdens de 'Culinaire eksposee: van luukwust tot veggieburger', waarbij hij meer inzicht geeft in het culinaire luik van de Gentse Feesten, met proeverij.


Over de ethiek van standaardtaal

Professor politieke filosofie Helder De Schutter geeft op 7 december dan weer een lezing over de talige rechtvaardigheid voor dialecten. In deze uiteenzetting zet hij enkel krijtlijnen uit voor een politieke filosofie van de erkenning van dialecten.


Nog op het programma

Verder op het programma: poppenkast, volkstheater, rondleidingen in het Gents, een Gentse podcast, voorstellingen in het Gents en Gentse muziek. Naar jaarlijkse gewoonte is er ook de Uitreikijnge van de Gensche Handjes, die ook dit jaar weer worden uitgereikt aan 4 'verdienstelaake Genteneers'. Tot slot wordt dit jaar in de Bijloke een hartverwarmend kinderzangfeest georganiseerd met Gentse liedjes onder begeleiding van Wim Claeys.


Ontdek het volledige programma


Bron: Stad Gent