• Sami Souguir

    Schepen van Cultuur, Stadsontwikkeling en Ruimtelijke Planning

›› Home ›› Nieuws

Ontwerp klaar voor nieuwe campus Arteveldehogeschool aan Dok Zuid

15 november 2023

Het ontwerp voor de campus van Arteveldehogeschool aan Dok Zuid is klaar. Liefst 2.500 studenten zullen les volgen in twee moderne campusgebouwen. In een derde gebouw komen 240 studentenkamers, een jeugdhuis en buurtgerichte commerciële functies. Er komt ook een buurtpark. De bouw start in 2025, de opening is ten vroegste voor september 2028.

In het ontwerp is gekozen voor drie losstaande volumes. De twee campusgebouwen, één met elf bouwlagen en één met vier, zijn wel verbonden met een passerelle. In de bovenste verdiepingen van het hoogste gebouw komen administratieve ruimtes, in de lagere verdiepingen en in het tweede gebouw leslokalen, coworkingruimtes en lunchplekken. In het lagere gebouw komt ook een auditorium. Op de campus zullen 2.500 studenten les volgen, vooral van de lerarenopleidingen en de opleidingen uit het domein mens en samenleving.

In het derde, losstaande gebouw met zes bouwlagen komen 240 studentenkamers. Die staan los van Arteveldehogeschool en staan open voor alle studenten in Gent. De kamers komen rondom een groen atrium met gemeenschappelijke leefruimtes en keukens. Op het gelijkvloers komen buurtgerichte commerciële voorzieningen en een jeugdhuis. Aangrenzend komt er een buurtpark als ontmoetingsplek.

"Met deze campus willen we enkele opleidingen groeperen. Tegelijk willen we bijdragen tot de ontwikkeling van de buurt. Onze studenten en medewerkers zullen ongetwijfeld een stimulans zijn voor ondernemingen. En omgekeerd zullen verschillende delen van de campus toegankelijk zijn voor buurtbewoners." - Tomas Legrand, algemeen directeur Arteveldehogeschool

Schepen van Stadsontwikkeling en voorzitter sogent Sami Souguir: "Deze open campus mét groene ontmoetingsruimte zal de buurt rond Dok Zuid en Dampoort een boost geven. Buurtbewoners die de plannen en de maquette al eens willen bekijken, kunnen op donderdag 30 november van 17 tot 20 uur terecht in De Centrale."

"In ons ontwerp beschouwen we buitenruimtes als ontmoetingsplekken voor studenten, medewerkers én buurtbewoners. We betrekken de buurt bij de invulling van de commerciële functies, én we zorgen ervoor dat de inwonende wooncoach ook na de lesuren aanspreekbaar is." - Stefan Paeleman, bestuurder Triple Living


Ondergrondse parking

De campus wordt autoluw. Auto’s worden naar de nieuwe, ondergrondse parking geleid onder het campusgebouw. Daar komen ook fietsparkeerplaatsen. Voor fietsers en wandelaars komt er een centrale fiets- en wandelas door de campus. Het bouwproject is een duurzame passiefbouw, met gerecycleerd staal en duurzame alternatieven voor cement. De elektriciteit komt van zonnepanelen en de toiletten worden gespoeld met regenwater en gezuiverd grijswater.


Timing

Het project is het resultaat van een samenwerking tussen stadsontwikkelingsbedrijf sogent en Arteveldehogeschool. Het winnende ontwerp is van de hand van projectontwikkelaar Triple Living NV, die een team samenstelde met evr-architecten, Baukunst, Jan De Nul Group, Max Dudler, Aardlab, Sweco, Vogt Paysage+Urbanisme en Leon Reniers. Triple Living NV zal in 2024 de nodige vergunningen aanvragen om in 2025 te starten met de bouw. De ingebruikname is ten vroegste voor september 2028.

Meer informatie over het bouwproject

Meer informatie over stadsvernieuwingsproject 'Oude Dokken'

Meer informatie over Arteveldehogeschool Gent


Bron: Stad Gent