• Sami Souguir

    Schepen van Cultuur, Stadsontwikkeling en Ruimtelijke Planning

›› Home ›› Nieuws

Van kunstzakdoeken tot XL-gordijnen: kunstprojecten in Industriemuseum

18 januari 2024

In het Industriemuseum opent vandaag de mini-expo 'Les Mouchoirs de Poche', waarin 33 kunstenaars een eigen interpretatie geven aan de zakdoek. Vanaf eind deze maand vatten ook een Chileense en New Yorkse kunstenaar post in het museum om er live gordijnen en prints te maken.

Het Industriemuseum treedt steeds opvallender als maakplek naar voren. Zo starten er nog deze maand drie kunstprojecten. In de textielafdeling opent vandaag, op donderdag 18 januari, de mini-expo 'Les Mouchoirs de Poche'. Nog tot 27 februari kunnen bezoekers tal van kunstzinnige zakdoeken bewonderen. Curator Gustave Demoen nodigde immers 33 kunstenaars uit om een eigen interpretatie te geven aan ‘de zakdoek’.


Curtains

Van maandag 29 januari tot zondag 31 maart vat de Chileense textielkunstenaar Felipe Mujica post in het Industriemuseum. Hij zet er zijn kunstproject 'Curtains' verder. De kunstenaar weeft geometrische XL-gordijnen van zijn hand op het moderne weefgetouw in het museum, en op woensdag- en zondagnamiddag kunnen vrijwilligers mee helpen borduren. De uiteindelijke werken zijn in het museum te zien doorheen de maand mei.


Life Forgotten

Tot slot zal de New Yorkse visuele kunstenaar en filmmaker Zoe Beloff van dinsdag 30 januari tot vrijdag 9 februari in het museum posters maken voor de filminstallatie 'Life Forgotten', een project over jonge, vrouwelijke textielarbeiders in het New York van begin 20ste eeuw. Voor het maken van de prints gebruikt de kunstenaar druktechnieken en lettertypes uit die tijd.

Schepen van Cultuur Sami Souguir: "In het Industriemuseum kunnen bezoekers steevast de handen uit de mouwen steken. Dat is al zo voor de tentoonstelling Ferro Non Ferro die momenteel loopt, en met deze projecten komen er nog leuke activiteiten bij voor jong en oud."

Meer info op de website van het Industriemuseum


Bron: Stad Gent