• Sami Souguir

    Schepen van Cultuur, Stadsontwikkeling en Ruimtelijke Planning

›› Home ›› Nieuws

Meer dan een zwaaikom: expo in STAM zet Dampoort in de kijker

30 april 2024

Op het STAMplein, een stukje stadsmuseum dat gratis te bezoeken is, opent op vrijdag 3 mei een nieuwe expo over de Dampoort. Via opmerkelijke verhalen, videoportretten en objecten ontdekken bezoekers de Dampoortwijk door de ogen van de bewoners.

De nieuwe tentoonstelling in stadsmuseum STAM loopt tot 9 maart 2025 en kadert in 'de vierkante kilometer', waarbij historica Tina De Gendt met bewoners van Gentse wijken op zoek gaat naar lokale verhalen. Deze keer bewijzen de bewoners van de Dampoort dat hun wijk véél meer is dan alleen 'de zwaaikom', de plek waar schepen vroeger draaiden om de binnenwateren in te varen.

Via verhalen en videoportretten vertellen de bewoners wat hun wijk voor hén betekent. In de expo tonen ze ook enkele opmerkelijke objecten. Zo is er een miniatuurversie van Klokke Roeland, die de roots van een Dampoortbewoner blootlegde. Of reuzin Anna Serafina, net geen drie meter hoog, die door enkele bewoners werd gemaakt om de reuzentraditie nieuw leven in te blazen. Kinderen van basisschool De Toverberg schilderden dan weer een moderne versie van een 18de-eeuws stadspanorama.

Schepen van Cultuur Sami Souguir: "'De vierkante kilometer' focust op één tegel van de grote satellietfoto van het STAM. Na het Neuseplein, de Brugse Poort, het Rabot en Ledeberg is het nu aan de Dampoort. Aan de hand van getuigenissen van bewoners wordt de geschiedenis van de wijk gereconstrueerd, vaak ook met verhalen die verloren dreigen te gaan."

Wie de expo een bezoekje brengt, komt nog veel meer te weten, zoals welke fabrieken er vroeger schuilgingen achter de gevels rond de zwaaikom, of wie de Hongaarse deken in de Dendermondsesteenweg was.

De vierkante kilometer: Dampoort


Bron: Stad Gent