• Sami Souguir

    Schepen van Cultuur, Stadsontwikkeling en Ruimtelijke Planning

›› Home ›› Nieuws

'De voorlezer van de sultan' van Inez van Loon wint 26ste Kleine Cervantes

30 april 2024

De Nederlandse schrijfster Inez van Loon wint met 'De voorlezer van de sultan' de 26ste Kleine Cervantes, de jeugdliteratuurprijs van de Stad Gent. Het verhaal gaat over vrijheid en vriendschap en speelt zich af aan het einde van het Ottomaanse Rijk.

De winnaar van de 26ste Kleine Cervantes werd vandaag, op dinsdag 30 april 2024, bekendgemaakt tijdens het slotfeest in de Minard. De Nederlandse Inez van Loon kreeg voor haar boek ‘De voorlezer van de sultan’ (uitgeverij Clavis) een unieke tekening van illustrator Carll Cneut. 

Schepen van Cultuur Sami Souguir: "De winnaar van De Kleine Cervantes wordt elk jaar gekozen door zo'n 90 leerlingen uit de eerste graad van het middelbaar onderwijs. Ze beoordelen niet alleen zes jeugdboeken, ze debatteren er ook over en gaan ermee aan de slag in workshops. Hét bewijs dat jongeren nog steeds enthousiast kunnen zijn over een goed boek."

'De voorlezer van de sultan' speelt zich af in Constantinopel, begin 20ste eeuw. Lilit, een meisje van de Anatolische hoogvlakte, en Bilal, een jongen uit de Afrikaanse woestijn, komen samen in de harem van de sultan terecht, en in een web van intriges. Iedereen dingt naar de gunst van de sultan, behalve Lilit. Zij droomt van de wind door haar haren en de zon op haar gezicht…

"Ik wilde een historisch jeugdboek schrijven voor Nederlandse kinderen met Turkse roots. Zo wilde ik ze laten kennismaken met de geweldige geschiedenis van het Ottomaanse rijk. Tijdens mijn research belandde ik bij een stukje geschiedenis dat ik zelf als meisje ook heel magisch vond: de harem. In die gouden kooi ontmoeten mijn twee hoofdpersonages – Lilit en Bilal – elkaar en begint een jarenlange vriendschap." - Inez van Loon, auteur 'De voorlezer van de sultan'

De andere genomineerde boeken waren '4328: dochter van een zwarthemd' van Bianca Mastenbroek, 'Alles wat groots voelt' van Reine De Pelseneer, 'De rest van ons leven' van Els Beerten, 'Kid: het verhaal van twee broers' van Jelmer Soes en 'In het vervloekte hart' van Rima Orie.

De jury bestond uit leerlingen van het Sint-Barbaracollege, Sint-Bavohumaniora, Don Boscocollege Zwijnaarde, Don Bosco Sint-Pieters, Atheneum Wispelberg, Sint-Lievenscollege, Edugo De Brug en Sint-Gertrudiscollege Wetteren.


Bron: Stad Gent