• Sami Souguir

    Schepen van Cultuur, Stadsontwikkeling en Ruimtelijke Planning

›› Home ›› Nieuws

Gents erfgoedproject 'De vierkante kilometer' krijgt Europese prijs

30 mei 2024

Het erfgoedproject De vierkante kilometer heeft met de 'European Heritage/Europa Nostra Awards' een internationale erkenning gekregen. Voor dit project dompelde historica Tina De Gendt zich in opdracht van Erfgoedcel Gent onder in vijf Gentse wijken, wat resulteerde in vijf kleinschalige expo's in het STAM.

'De vierkante kilometer' ontstond vanuit de luchtfotovloer in het STAM, waarbij elke tegel overeenkomt met één vierkante kilometer van de stad. Historica Tina De Gendt dompelde zich vervolgens onder in vijf wijken, die elk een kleinschalige tentoonstelling kregen: Voormuide, Brugse Poort, Rabot, Ledeberg en Dampoort. Samen met de buurtbewoners bracht ze verborgen stadsgeschiedenissen en verloren gewaande collecties in kaart.

"Superdiverse wijken werden geen uitdaging voor erfgoed, maar boden net een kans om geschiedenis van onderuit te schrijven. Wat telkens startte met wandelen en babbelen, groeide uit tot een lopend vuurtje en tientallen enthousiastelingen die hun buurt en gemeenschappen activeerden en nieuwe buurtprojecten opzetten." - Tina De Gendt, historica

Die participatieve methode viel in de smaak bij Europa Nostra, de Europese federatie van erfgoedorganisaties die samen met de Europese Commissie de prestigieuze 'European Heritage/Europa Nostra Awards' uitreikt. De jury looft de manier waarop het project via storytelling en persoonlijke verhalen alle stemmen aan bod laat komen en noemt het een voorbeeld voor musea die met en voor hun gemeenschap willen werken.

Dankzij deze erkenning komt 'De vierkante kilometer' op de internationale radar te staan. In oktober vindt de prijsuitreiking plaats in Boekarest. Daar wordt ook een publieksprijs uitgereikt en daarvoor kan iedereen stemmen via vote.europanostra.org.

Schepen van Cultuur Sami Souguir: "De vierkante kilometer wist heel wat los te maken bij de Gentenaars. Niet alleen werd de kleine geschiedenis van de wijken plots museummateriaal. De wijkbewoners konden er ook zelf aan bijdragen. Dit is een meer dan terechte erkenning voor een bijzonder project. Nu komt het erop aan om massaal te stemmen voor de publieksprijs."

Momenteel staat Dampoort nog centraal in De vierkante kilometer op het STAMplein. In november volgt de finale van dit erfgoedproject met de expo 'De Poorten. Op 't randje van de stad' over de Gentse poortwijken.

Lees hier het volledige juryrapport


Bron: Stad Gent