›› Home ›› Nieuws

Verborgen Gentse kunstparels tijdens Vlaamse Meesters In Situ

1 juni 2019

Kunstliefhebbers kunnen deze zomer hun hart ophalen in Gent. Zeven indrukwekkende erfgoedlocaties verwelkomen tussen 1 juni en 30 september 2019 een groot publiek om topstukken van Vlaamse Meesters binnen hun muren te ontdekken.

Een unieke kans om de meesterwerken te bewonderen op de plek waarvoor ze oorspronkelijk gecreëerd werden.

'Vlaamse Meesters In Situ' opent in heel Vlaanderen de deuren van kerken, kapellen, kloosters, begijnhoven en kastelen waar schilderijen van Vlaamse Meesters uit de 15de, 16de en 17de eeuw nog steeds te bewonderen zijn op hun oorspronkelijke locatie.

In Gent herbergen niet minder dan 7 locaties dergelijke kunstparels. Van 1 tot en met 30 september 2019 kunnen bezoekers in het STAM het verhaal achter het Laatste Avondmaal in de voormalige abdijrefter ontdekken. Een ontdekkingsroute leidt bezoekers elk weekend van De Besnijdenis van het kind Jezus van Melchior de la Mars in de wandelgangen van het Augustijnenklooster via een eeuwenlang vergeten triptiek van Michiel Coxcie in de Sint-Jacobskerk naar Christus aan het Kruis van Antoon Van Dyck in de Sint-Michielskerk. Ook in de Heilig Kerstkerk en in de kerken van de pittoreske begijnhoven van de Lange Violettestraat en Sint-Amandsberg zijn topstukken te bewonderen.

Schepen van Cultuur Sami Souguir: "Dat Gent de stad is van het wereldberoemde Lam Gods weet iedereen. Maar dat je je in Gent in nagenoeg iedere kerk, klooster of andere oude site kunt vergapen aan topstukken van het Vlaamse cultureel erfgoed, dat is veel minder bekend. Het is dan ook een plezier om mee de veelzijdige rijkdom van Gent onder de aandacht te kunnen brengen."

Dat Gentenaren trots zijn op hun kunsterfgoed, bewijzen de meer dan 60 Gentse erfgoedambassadeurs. Elk zomerweekend zullen zij op de verschillende locaties bezoekers verwelkomen met het verhaal achter de meesterwerken en de omgeving waarin ze te zien zijn. De vrijwillige ambassadeurs werden tijdens een meerdaagse opleiding klaargestoomd om het publiek te laten genieten van de pracht en praal van dit erfgoed.


Extra zomeractiviteiten op de erfgoedlocaties

Niet alleen de kunstwerken van de Vlaamse Meesters staan deze zomer in de kijker op de zeven Gentse locaties. Verschillende plekken organiseren ook lezingen, tentoonstellingen en concerten. Daarnaast organiseert het STAM doorheen de zomer rondleidingen over het kloosterleven in de bijlokeabdij en een lezingenreeks.

Ontdek het zomerprogramma van het STAM

Meer info over Vlaamse Meesters in Situ op stad.gent