›› Home ›› Nieuws

Overzichtsexpo 'Circle of Life' van Lieve Blancquaert opent in Sint-Pietersabdij

11 september 2019

Circle of Life, de overzichtstentoonstelling van fotografe en televisiemaker Lieve Blancquaert, is te bezichtigen vanaf vrijdag 20 september in de Gentse Sint-Pietersabdij. De spraakmakende fotoreeksen waarvoor de fotografe de wereld rondreisde, smelten er samen tot één groot, multimediaal verhaal. Circle of Life loopt tot 12 januari 2020.

Net zoals in de gelijknamige televisiereeks die nu op VRT te zien is, brengt Lieve Blancquaert de fotoreportages 'Birth day', 'Wedding day' en 'Last days' in de tentoonstelling op een originele manier samen. Tien jaar lang legde ze overal ter wereld geboorte, huwelijk en dood vast. De expo Circle of Life is het sluitstuk van die wereldwijde zoektocht. In een multimediale setting zie je rituelen, tradities en gebruiken bij de sleutelmomenten van het leven.

"Voor mij is deze tentoonstelling een sluitstuk van een wereldwijde zoektocht. Met verhalen over geboorte, liefde en dood. Verhalen over de cirkel van het leven." - Lieve Blancquaert

De tentoonstelling vult de Gentse Sint-Pietersabdij met deze verhalen. De multimediale uitwerking met foto’s, film en soundscapes gaat er in dialoog met het historisch huis, en hier en daar zelfs met oude en hedendaagse kunst. In de audioguide geeft Lieve Blancquaert bovendien zelf toelichting bij de beelden.


Venster op de wereld

Dat de tentoonstelling plaatsvindt in de Sint-Pietersabdij, hoeft niet de verwonderen.

De site maakt deel uit van Historische Huizen Gent, dat zeven stedelijke historische huizen beheert, waaronder het Gravensteen en de Sint-Baafsabdij. Historische Huizen Gent maakt van de gebouwen moderne vensters op de wereld van vandaag.

Schepen van Cultuur Sami Souguir: "De thema's die in de tentoonstelling aan bod komen, zijn zo herkenbaar en universeel. De beelden en verhalen gaan recht naar het hart en zullen alle bezoekers - van Gentenaar tot internationale toerist - zeker niet onberoerd laten."

Uitgeverij Hannibal geeft naar aanleiding van de tentoonstelling een tijdloos geschenkboek uit met 300 beelden, waarvan een groot aantal nog nooit eerder gepubliceerd, aangevuld met teksten van schrijver Bernard Dewulf en een epiloog door Lieve Blancquaert zelf.


Bron: Persruimte Stad Gent