›› Home ›› Nieuws

Kunstwerk laat willekeurige woorden oplichten hoog boven Wijkpark De Porre

3 oktober 2019

In Wijkpark De Porre in Gentbrugge kunnen voorbijgangers voortaan genieten van een lichtkunstwerk op de monumentale koeltoren. Het kunstwerk draagt de naam Palimpsest en laat willekeurige woorden (én de keuzes van buurtbewoners) oplichten in het donker.

Het kunstwerk is een realisatie van LAb[au], een kunstenaarstrio uit eigen land dat bestaat uit Manuel Abendroth, Jérôme Decock en Els Vermang en internationaal gekend is voor zijn lichtkunst. Het lichtkunstwerk is opgebouwd uit twee delen.  Het eerste element bestaat uit een kleine ring aan de binnenkant van de toren op zo’n vier meter hoogte. Op die ring verschijnen er voortdurend letters. Een zoekmachine die zich baseert op het woordenboek der Nederlandse taal vormt dan met de letters een willekeurig bestaand woord.


Van 'wasmand' tot 'tjiepmuile'

Het tweede element is een grote ring bovenop de koeltoren. Die ring bestaat uit 16 segmenten die de gevonden woorden tussen valavond en middernacht laat oplichten. Na middernacht wordt het weer donker. Buurtbewoners kregen tijdens allerlei buurtacties ook de mogelijkheid om woorden aan de zoekmachine toe te voegen. Daardoor bestaat de kans dat voorbijgangers plots woorden zien verschijnen zoals Moscouviet, koekeloeren, tsjiepmuile, gezelligheid, sorry of wasmand.


Geen vaste frequentie

Het kunstwerk kreeg de naam Palimpsest, een herschrijfbaar stuk perkament. Dat is precies wat het kunstwerk doet: herschrijven. De gevonden woorden worden steeds door een volgend woord vervangen. Dat gebeurt autopoëtisch: de woorden delen geen verband en wisselen elkaar niet af aan de hand van een vaste frequentie. Toeval bepaalt dus alles. De willekeurige woorden kunnen op die manier soms snel weer verdwijnen. Of ze kunnen net nachtenlang (telkens van valavond tot middernacht) blijven oplichten.

Schepen van Cultuur en voorzitter Sogent Sami Souguir: "Dit kunstwerk is het sluitstuk van een van de mooiste realisaties van sogent: de herbestemming van een voormalige fabriekssite tot Wijkpark De Porre, een groene ontmoetingsplek voor de buurt. Dat de oude koeltoren - ooit een cruciale schakel in het textielverleden van fabriek De Porre - weer een actief baken is, dat is poëzie op zich."

Kunstenaarstrio LAb[au] kreeg de opdracht van sogent, het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf dat ook instond voor de realisatie van Wijkpark De Porre. Palimpsest kostte 85.000 euro.


Bron: Persuimte Stad Gent